Культура

У Житомирі переможці фестивалю «Пісенний Спас» отримають унікальні кубки ручної роботи

10 August 2016, 17:30

Переможцям ІІ міжнародного фестивалю мистецтв «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука вручатимуть кубки ручної роботи, які виготовила бердичівська художник-скульптор Аліса Дідківська-Петросюк.

Про це Житомир.info 10 серпня розповіла голова оргкомітету фестивалю, заслужена артистка України Ірина Шинкарук.

«Я їх буквально вчора забрала у майстрині з Бердичева Аліси Дідківської-Петросюк. Такі кубки отримають володар Гран-прі та переможці кожної з номінацій («Виконавець естрадної пісні», «Авторська пісня та співана поезія» та «Конферансьє», – ред.). Ця «пташечка» – це певний символ і факсиміле Володимира Шинкарука. І я, коли ставлю автограф, так само малюю її. Використовувати цей символ ми почали ще минулого року, під час першого фестивалю, але цьогоріч хотілося пов’язати його ще й зі Спасом, з яблучним Спасом зокрема, який святкують саме 19 серпня. І мені здалося, що серцевина цієї пташки має бути яблуком. Я спробувала намалювати це. Показала свій малюнок друзям, родині – їм сподобалося», – розповіла вона.

Далі було прийнято рішення допрацювати це бачення. З цим Ірина Шинкарук звернулася до вже згаданої майстрині Аліси Дідківської-Петросюк.

«Коли вона прислала перший ескіз, я зрозуміла, що це та людина, з якою варто працювати. Аліса змогла відчути все правильно. Тримаючи цю статуетку в руках, розумієш, що це – справді витвір мистецтва. Цікаво, що навіть підставка цього кубку виглядає, як дзвін, звучанням якого ми розпочинаємо фестиваль», – зазначила Ірина.

Ці нагороди є виробами ручної роботи. Їх художник-скульптор Аліса Дідківська-Петросюк виготовляла повністю власноруч, долучивши до творчого процесу чоловіка та сина-студента.

«Я повинна була придумати, з яких матеріалів ці кубки будуть зроблені та яким чином технологічно до цього підійти. Так, для переможців трьох номінацій «золото», «срібло» і «бронза» треба було вигадати, яким буде центральне яблучко. Так, золото імітувала за допомогою латуні, срібло – мельхіора, бронзу – використавши мідь. Два яблучка для Гран-прі розмалювала в стилі петриківського розпису. Самі кубки виготовлялися з кольорових металів – мідь, латунь, мельхіор, а не фарбувалися під відповідний колір. Підставка ж для них виготовлена з дерева (це яблуня), яке потім натиралося натуральним бджолиним воском, запах якого так і залишився на них. Робили ми це все, звісно ж, довго. Півтора місяця – з ранку до смерканку. Так, для того щоб зробити цей (скрипковий) ключик – із чорного металу спочатку виготовили лекало, щоб зігнути їх ще гарячими і щоб вийшли вони всі однаковими. Висота статуеток: 30 см «золото», «срібло», «бронза» і 35 см – Гран-прі», – деталізувала майстриня.

Узагалі цю «співочу пташку», як символ фестивалю можна буде побачити не лише візуалізованою у кубках переможців. В якості частини декорації заввишки 4 метри її розмістять і на сцені літньої естради «Ракушка». Над створенням емблеми заходу в такому вигляді протягом двох з половиною тижнів працювала начальник декораційного цеху облмуздрамтеатру Марина Герасимчук.

«Зважаючи на те, що робила його я сама, то було й важко. Був один такий момент, коли не виходило, тому від утоми навіть ридала. Але потім взяла себе в руки і все вийшло», – пригадує вона.

Вартість кубків і великої «співочої пташки» голова оргкомітету фестивалю Ірина Шинкарук вирішила не називати. Каже, що майстри погодилися виготовити їх за значно нижчою ціною, ніж якби це було комерційним замовленням.

Що ж до самої конкурсної частини фестивалю, Ірина зазначила, що охочих взяли участь було багато. Зокрема в основній номінації «Виконавець естрадної пісні». Але конкурсантів організатори відбирали дуже прискіпливо.

«В основній номінації – близько 20-ти виконавців. Ми не брали абсолютно всіх, хто подавав заявки. Все-таки відбирали найкращих. Було дуже багато дзвінків… І хтось відсіювався відразу. Загалом, тут є ще такий момент: треба зробити пісню Володимира Шинкарука. Для цього треба виготовити фонограму і, відповідно, витратити власні гроші», – пояснила Ірина.

Цьогоріч фестиваль «Пісенний Спас» є міжнародним. Але з об’єктивних причин чимало учасників-іноземців усе ж участі в ньому не братимуть.

«Спочатку були заявлені і Казахстан, і Китай, і Італія, але їх не буде. Так, якщо учасниця з Італії не встигає зробити документи, то виконавці з Казахстану на сьогодні узагалі зникли: не виходить із ними зв’язатися. Можливо, їх насторожують певні політичні моменти. Разом з тим будуть виконавці з Білорусі та Словенії. Також, зважаючи на заходи до 25-ї річниці Незалежності України, то чимало наших виконавців (а це актори театру і ведучі) задіяні у їх підготовці – це вплинуло на конкурс конферансьє», – уточнила Ірина Шинкарук.

Як повідомляв Житомир.info, другий фестиваль «Пісенний Спас» відбуватиметься протягом трьох днів, із яких власне конкурсна програма розрахована на 19-20 серпня. Паралельно із цим у Житомирі діятиме фестивальне містечко.

Начальник декораційного цеху облмуздрамтеатру Марина Герасимчук

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі