Культура

Учасники проекту PROSTOBOSO домовилися у День Незалежності пройти босоніж центром Житомира разом з мером

23 August 2016, 17:38

На День Незалежності, 24 серпня, мер Житомира Сергій Сухомлин пообіцяв пройти босоніж центральними вулицями міста, долучившись до флешмобу, який організовують учасники проекту PROSTOBOSO.

Про це мер і босоногі мандрівники домовилися 23 серпня під час прес-конференції у міській раді.

«Я готовий пройтися центром Житомира. Також пообідаємо разом», – відповів Сухомлин на запрошення учасників проекту та запропонував мандрівникам зустрітися на майдані Соборному близько 12:30.

«По нашому маршруту з Ужгорода до Харкова ми любимо кидати собі певні виклики. Ми вирішили, що в кожному місті будемо робити щось особливе разом із мерами міст, якийсь такий спільний проект. Цим ми хочемо показати, що в цьому житті все просто. В Житомирі ми вирішили трішечки змінити стратегію і запропонувати наступне: ми хочемо зробити флешмоб, закликати житомирян підтримати наш проект і більше позитиву внести в суспільство. Для цього треба пройтися разом з нами хоча б півгодинки босоніж. Найкраще, думаю, зібратися біля фонтану (на майдані Соборному) і пройтися до міської ради через вулицю Михайлівську», – пояснив один із учасників всеукраїнського проекту PROSTOBOSO Юрій Регліс.

Міський голова принагідно загадав про українського філософа Григорія Сковороду, побажавши учасникам проекту PROSTOBOSO стати таким ж відомим мандрівниками.

«Найвідомішим українським філософом є Григорій Сковорода – людина, яка тисячі кілометрів подорожувала пішки, як і ці хлопці Іван та Юрко. Зараз портрет Григорія Сковороди відображений на банкноті у 500 грн. І це насамперед підкреслює, що український народ так справді вшанував мандрівника і філософа, який шукав смисл життя. Думаю, може, в майбутньому ці два хлопці теж будуть відображені, як Григорій Сковорода. З тією інфляцією, що в нас є, ще багато купюр буде, на яких треба буде відображати», – жартома провів паралелі Сухомлин.

Учасники PROSTOBOSO Іван та Юрко розпочали всій маршрут 8 липня з Ужгорода. В дорогу вони відправилися без речей, грошей і навіть без ліків. З одягу найбільш цінними на них є сорочки, вишиті мамою Юрія – Антоніною. 23 серпня –46 день їхньої подорожі. За цей час хлопці вже пройшли понад 800 км. В середньому за один день вони проходять босоніж по 19,2 км. До 27 жовтня планують дістатися Харкова.

«Ми розпочали свою подорож 8 липня в Ужгороді і йдемо до Харкова за маршрутом, який називається «Вишиваний шлях». Його довжина 2080 км. Це такий перший глобальний маршрут, коли люди просто зібралися, відзначили на карті України найцікавіші місця і спробували протягнути його однією лінією. І він проходить саме через Житомир», – зазначив Юрій Регліс.

При цьому його товариш Іван Онисько назвав Житомирщину однією з найбільш непривітних областей серед тих шести, де вони встигли побувати. Проте, своє ставлення до регіону мандрівники змінили, зустрівшись із групою велосипедистів дорогою до Денишів.

«Саме на Житомирщині нам кілька разів відмовляли води дати чи навіть не завжди віталися з нами. Але після того, як ми зустрілися з тими людьми, стався такий переломний момент. Ми запитували, чому така тенденція на Житомирщині? Нам пояснили все дуже просто, що чим ближче до Житомира, тим кращий Інтернет і тим краще люди орієнтуються в тому, що відбувається», – загадав він.

Неподалік Ужгорода один раз ночували й на сіновалі. Але так чи інакше босоногим мандрівникам жодного разу не доводилося просити у незнайомців погодувати їх. Зазвичай вечерею та сніданком хлопців пригощали люди, котрі пускали їх на нічліг.

«У більшості випадків нам доводилося самим шукати місяця, де переночувати. Отримували від п’яти до десяти відмов. Але оскільки ми ведемо блог на фейсбуці, то часом нас запрошують на нічліг родичі тих, хто за нами слідкує або вони самі», – розповів Іван Онисько.

Іван родом із Тернопільщини. Раніше він працював перекладачем або гідом із активного туризму в Криму, Карпатах і Африці. Юрій же народився у селі Чижівка Житомирської області, прожив у Житомирі близько восьми років, закінчив тут Житомирський державний технологічний університет, за фахом він управлінець та економіст. Останнім його великим проектом була громадська організація «Пошта Майдану». Юрко та Іван познайомилися під час Революції Гідності у Києві, а вже в квітні цього року вирішили реалізувати спільний проект PROSTOBOSO.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі