Місто

Рибалки та громадські активісти пікетували управління рибоохорони в Житомирській області та перекривали дорогу

13 September 2016, 16:18

Кілька десятків рибалок та активістів 13 вересня пікетували управління рибоохорони в Житомирській області. Люди кажуть, київська фірма «Пріор Груп» неправомірно, сітками, виловлює рибу з житомирського водосховища та перешкоджає рибалити іншим.

«Дану водойму не можна використовувати в рибогосподарській діяльності. В зв’язку з тим, що дана водойма є резервною для міста Житомира і заборонено проводити будь-який промисловий вилов риби і ведення рибогосподарської діяльності», - запевняє голова ГО «Федерація риболовного спорту Житомирської області» Юрій Кошель.

Начальник місцевого управління рибоохорони виправдовується, лише підписував дозвіл на ведення рибогосподарської діяльності даної фірми, а от готували усі дозвільні документи не у його управлінні.

«Погоджувало державне агентство рибного господарства. В чому ми повинні були переконатися?», - виправдовується начальник управління рибоохорони в Житомирській області Володимир Петренко.

«Як це в чому? У тому, чи відповідає законності цей режим», - сказав мітингувальник. «Державна установа Київський інститут УКРРИБПРОЕКТ, який вивчав повністю цю ситуацію давав свої заключення і в режимі написано, що вони повністю відповідають за те, що там прописано: за об’єми зариблення, при таких об’ємах зариблення і такому використанні, водний об’єкт буде», - відповів мітингувальнику Володимир Петренко.


На захист прав «Пріор Груп» стала місцевий приватний підприємець Ірина Подобна.

«У нас все документально правильно. Ми зариблюємо водойми, у мене є акти зариблення, а ви що робите? Ви, якщо будете погрожувати, то поїдете на 102», - запевняє Ірина Подобна.

Так і не отримавши раціональної відповіді на свої питання, мітингуючі пішли перекривати дорогу навпроти водоканалу. З перших хвилин перекриття, на пішохідному переході вже розбили скло в машині.

«На мене наїхали, а потім він здав назад швиденько, щоб не було це на пішохідному переході. А люди в емоціях дійсно розбили скло», - розповідає Євген Шелест.

На місце події прибули працівники поліції.

«Ви перекрили рух громадського транспорту. А те, що сталося з машиною, ми зараз будемо з’ясовувати з водієм», - пояснює працівник патрульної поліції Максим Линник.

На підтримку активістів вийшли і місцеві жителі.

«Перлину міста Житомира вкрали, хіба це таке можна робити, ми тут корінні мешканці, потрібно щоб усе залишалося нашим дітям, онукам, правнукам. Скільки можна вже красти? Совість треба мати», - говорить Євгенія Круцицька.

Дискусії вщухли лише тоді, як до місця перекриття дороги приїхали представники влади та прокуратури. Пояснюють, що працюють над вирішенням цього питання.

«Збираються у контролерів матеріали для пред’явлення протягом трьох - чотирьох днів позову у адмінсуд для того, щоб скасувати режим. Коли будуть матеріали, позов негайно буде скерований до суду. Другий момент, існує ряд кримінальних проваджень по фактам хуліганства зі зброєю, незаконного вилову риби. По вказаним провадженням проводяться слідчі дії, встановлюються особи, які винні», - сказав перший заступник керівника Житомирської місцевої прокуратури Віктор Толочко.

«Як сказав заступник прокурора, ухвала про заборону ловлі риби буде опрацьована впродовж доби, що і дасть змогу на час розслідування зупинити рибогосподарську діяльність. Ми будемо це питання контролювати», – запевнив перший заступник Житомирського міського голови Олексій Ясюнецький.

Насамкінець,  мітингувальники таки розблокували рух транспорту в напрямку гідропарку. Проте, кажуть, якщо питання не вирішиться, знову перекриватимуть дорогу.

На сайті Житомирської ОДА повідомляють, що цього ж дня т.в.о. голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич провів особистий прийом громадян: в новині розповідають лише про одне питання, з яким прийшли на прийом – врегулювання рибогосподарської діяльності на водних об’єктах Житомирщини.

«Зокрема, представник підприємців, які займаються рибогосподарською діяльністю, нарікає на «рибалок-аматорів», які ведуть незаконний вилов риби за допомогою різних знарядь. Свою ж діяльність підприємці, за словами заявника, ведуть у законному полі, створюючи робочі місця та слідкуючи за екологічною ситуацією на водоймах і чисельністю риби.Керівник області наголосив, що для вирішення цього питання та конструктивного діалогу буде організовано робочу зустріч із представниками товарно-рибного господарства, орендарями та представниками громадськості», - йдеться в повідомленні прес-служби ОДА.

Приватний підприємець Ірина Подобна на прийомі у Ігоря Гундича 13 вересня, фото з сайту Житомирської ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі