Місто

У Житомирі на фестивалі «У пошуках Made in Ukraine» свою продукцію планують представити 75 українських виробників

22 September 2016, 13:56

Протягом 1-2 жовтня на майдані Корольова та Новому Бульварі відбудеться фестивалю «У пошуках Made in Ukraine. Привіт, Житомир!», де 75 вітчизняних брендів представлять свою продукцію. Житомиряни зможуть зокрема придбати продукти харчування, одяг, побутову хімію та сувеніри, виготовлені в Україні.

Про це повідомила ідеолог та організатор фестивалю, журналістка Юлія Савостіна 22 вересня під час прес-конференції щодо проведення заходу.

«Ми є не просто майданчиком для торгівлі, а тим місцем, де споживач може дійсно познайомитися з чимось новим. Насправді ми помічаємощо дуже багато вау-ефектів: «Вау, у нас виробляють зубні пасти!», «Вау, у нас є дитяче взуття!» По-перше, ми знайомимо споживачів і виробників. По-друге, дуже важлива соціальна місія: ми показуємо позитивні практики. Ви знаєте, за три роки існування фестивалю можемо сказати, що є люди, які приходили на перший-другий фестивалі, а вже на четвертому-п’ятому запускали всій бренд і починали виготовляти свою продукцію і дуже швиденько вибудовувати власне виробництво. До Житомира ми очікуємо привести 75 брендів. Із них близько десяти це буде фуд-зона: у нас там є велика радість, бо ми веземо найкращі чебуреки в Україні. До них завжди величезні черги і є люди, які приїжджають на фестиваль лише заради них. Також серед гастрономії будуть бургери, печиво, смачні домашні сири, різні смаколики. А взагалі на фестивалі можна буде побачити все: буде і зубна паста, засоби по догляду, пральні порошки, миючі засоби, жіночий, чоловічий і дитячий одяг і взуття, сувеніри. Як завжди, ми робимо дитячу розважальну зону. Будуть і місцеві виробники, для яких ми зробили мінімальний вхід за участь (реєстраційний внесок на фестивалі від 500 грн, – ред.). Ще ми дуже хотіли би зробити такий краєчок із квітковим і фермерським ринком. Зараз громадська ініціатива «Житомир, зроби голосніше!» допомагає нам заохотити фермерів і квіткарів», – розповіла організатор.

Цього разу фестиваль вперше відбудеться не в Києві, де захід організовують традиційно. Житомир, зі слів Савостіної, обрали тому, що місцева влада та громадські діячі погодилися сприяти, створивши необхідні умови.

«Для нашого фестивалю це засідання буде першим виїзним – ми вперше виїжджаємо за межі Києва. До цього кілька разів намагалися виїхати до Одеси, у нас були запрошення в Дніпропетровськ і Львів, але для того, щоб працювати, нам потрібні відповідні умови. Бо фестиваль це не просто привезти учасників, стати і почати торгували – це інфраструктура, електрика, охорона, благоустрій, вивіз сміття і місце, на якому можна розміститися. Для нас принципово бути на одній із центральних площ. Нам тут, у Житомирі, дуже сприяють», – пояснила ініціатор фестивалю.

Підтримка вітчизняних товаровиробників для Юлії Савостіної почалася ще в лютому 2013 року. Тоді вона відважилася на експеримент – протягом року купувати продукцію лише українського виробництва. Усі попередні результати дівчина описувала в блозі на сайті Delo.ua. І, власне, ідея проведення фестивалю «У пошуках Made in Ukraine» зародилася саме завдяки її віртуальним читачам: вони активно закликали її «зробити місце, де це можна буде купити, щоб можна було хоча б прийти помацати-поміряти».

«У 2014 році ми провели фестиваль за Києвом. У нас було 75 виробників і ми так дуже обережно говорили про те, що очікуємо 1,5 тисячі відвідувачів, а прийшло 8,5 тисяч людей. На другий фестиваль, який при проводили так само на Олімпійському, замість восьми тисяч, які ми очікували, прийшли 18 тисяч. І це було найбільшою несподіванкою, тому що виробники тоді взагалі не очікували, що їх так, у буквальному сенсі, порвуть: вони кілька разів виїжджали на склади, добирали товар… На жовтень ми готуємо Києві вже десятий фестиваль – минулого року ми переїхали на Контрактову площу», – пригадала вона.

Директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця зі свого боку зазначив, що влада міста підтримує таку ініціативу, адже розвиток вітчизняного підприємництва неможливий без проактивних українців, які навчилися виготовляти якісну продукцію.

«Мабуть, головна мета фестивалю – це все ж таки донесення позиції, що є альтернативна іноземній продукції, а українське – найкраще. По-друге, це інформування споживачів, бо часто вітчизняний виробник не присутній на полицях традиційних маркетів», – сказав Костриця.

Дата проведення фестивалю «У пошуках Made in Ukraine. Привіт, Житомир!» – 1-2 жовтня 2016 року, час роботи – з 10:00 до 20:00. Вхід безкоштовний.

Як повідомляв Житомир.info, рішення щодо проведення фестивалю «У пошуках made in Ukraine» члени виконкому погодили під час засідання 21 вересня.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі