Влада

Створивши Тетерівську ОТГ, 11 сіл Житомирського району вп’ятеро збільшили свій бюджет

23 September 2016, 18:10

Із мамою за ручу трирічний Юрко прийшов у свій новий дитячий садок 23 вересня.

«Ми - новенькі. Ми сьогодні тільки другий день йдемо у цей садочок. Ми з Тригір'я, в окрузі нічого ніде нема, то для нас це велика знахідка, - радіє мама хлопчика Ганна Цимбал.

Облаштовувати цей дитячий садок почали 5 років тому, коли більшість теперішніх вихованців ще навіть не народилися. Закінчити ремонт допомогла децентралізація і об’єднання територіальної громади. Перерізати стрічку приїхав віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

«Результат повинен бути тільки один - кожна українська родина повинна відчути на собі, що в її житті змінилося», - звернувся до присутніх Геннадій Зубко.

Місцеві мешканці розповідають, створюючи Тететрівську об’єднану територіальну громаду вони чекали на зміни, але не сподівалися, що відчують їх настільки швидко. На ремонт дитячого садка витратили понад 2 млн грн державної субвенції і майже 300 тисяч гривень місцевих коштів.

«Чесно, я не надіялася, що так буде. Я знала, що буде робитися ремонт садочка, але мені здавалося, що це буде набагато довше. А нам зробили такий сюрприз, що ми навіть встигаємо йти туди», - каже мама трирічної Альбіни Наталія Присяжнюк.

«Дуже гарно. У нас раніше був такий страшненький садочок, старенькі дуже приміщення, де була одна спільна група, а зараз у нас три окремі групи. Його планували вже давно, наскільки я знаю, а після об'єднання громади почалися такі інтенсивні роботи: почалось будівництво, зміни є», - розповідає місцева мешканка Віта Комонюк.

Тетерівська об’єднана територіальна громада утворилася влітку минулого року. До складу громади увійшло 11 сіл. Об'єдналося одразу 4 сільських ради. За рік люди на ділі переконалися – об’єднавшись, вони можуть збудувати та відремонтувати все, на що роками не вистачало коштів.

«У Денишах відкритий будинок культури, колись там була стара майстерня занедбана, поробили ремонти у всіх ФАПах, ну і ви бачите, який у нас відкрився сьогодні садочок», - каже місцева мешканка Наталія Луценко.

Субвенція від держави, обласна підтримка та місцеві податки - у село прийшли кошти, про які раніше тут могли тільки мріяти. Бюджет громади збільшився у 5 разів.

«Якщо взяти сукупний дохід цих чотирьох сільських рад, які були до об'єднання, то це було десь 5 мільйонів. А на сьогодні ми маємо 27 мільйонів. Це із субвенцією держави, це із дотацією базовою, яка є. Ми б таких грошей не мали б і на сьогоднішній день, ми б садочка не відкрили б. Це нам потрібно було б ще 2 роки, щоб своїми грішми добудовувати його», - розповідає голова Тетерівської сільської ради Валентина Ільницька.

«Сьогодні на теренах Житомирського району у вересні відкрилося 5 дитячих садочків, це говорить про те, що відбулась бюджетна децентралізація, наші сільські голови кажуть, Бог дав гроші. Їхні бюджети наповнились і дали їм змогу робити такі корисні справи для громади. Коли сьогодні деякі скептики кричать, що це йде руйнація села, то я їх всіх запрошую сюди, у Тетерівську об'єднану громаду», - говорить депутат Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва.

Одне із сільських ноу-хау - центр надання адміністративних послуг, який облаштували у селі Корчак. Мешканцям навколишніх сіл більше не потрібно їздити у місто за довідками. На капітельний ремонт будівлі, де колись знаходилась сільрада, витратили більше мільйону гривень державної субвенції, поточний ремонт здійснили за рахунок коштів місцевого бюджету – це ще майже 200 тис. грн. Катерина Грабовська прийшла подати заяву на приватизацію земельної ділянки.

«Раніше, як не було, ми їздили у Житомир, а зараз вже нам добре, ми собі тут на місці обслуговуємось. Людям зручно, не треба вже їхати у місто, а всі вже йдуть тут собі по місцю. Все прикрашається, робиться краще, люди задоволені», - говорить жінка.

До непізнаваності змінилася й Тетерівська школа. За останній рік тут утеплили приміщення, а ще планують провести ремонт класів та системи опалення. Результат об’єднання територіальної громади бачать і вчителі, й учні.

«Стало тепліше набагато, і з виду вона красивіша стала. Дороги трохи зробили, але не всі. Нам у будь-якому разі треба дороги, мене це дуже цікавить, бо я, як майбутній водій маю їздити по якісним дорогам», - говорить 11-класик Владислав Вознюк.

Дорога буде, кажуть у сільській раді. Надихнувшись результатами роботи тут вже готують нові проекти. У 2017 сподіваються відремонтувати сільські дороги та забезпечити їх освітлення, а ще збудувати системи водопостачання та водовідведення у населених пунктах територіальної громади.

Геннадій Зубко побаченим задоволений, але переконаний, таких результатів можна досягнути виключно якщо громади не зволікатимуть і будуть об’єднуватися добровільно.

«Ми бачимо сьогодні реально і модернізацію школи, і запуск дитячого садка. Це в принципі той результат, який ми очікували за результатами реформи децентралізації. Далі будемо працювати, будемо збільшувати свої можливості, власні повноваження, а за рахунок цього і мати можливості розвитку кожної громади», - сказав Геннадій Зубко.

 

 

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі