Економіка

В Україні зростає відсоток «білих» зарплат. Дослідження кадрового порталу

26 September 2016, 10:45

У порівнянні з 2014 роком в Україні зріс відсоток легальних зарплат. Тепер практично кожен другий офісних співробітник отримує «білу» зарплату. Проте значній частині населення, як і раніше, платять «у конвертах». У більшості випадків неофіційна зарплата складає весь заробіток або більшу його частину. Такі дані отримані в результаті нового дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Високі податки примушують український бізнес іти «в тінь». Особливо складно вижити малому і середньому бізнесу, який, за даними Держкомстату, дає роботу близько 70% українців. Ухилення від сплати податків у тому числі передбачає виплату зарплат «у конверті», що тягне за собою порушення трудових прав значної частин населення країни.

Особливо виразно це виявляється під час кризи, коли компанії переживають складні часи, і щоби бодай якось триматися на плаву, вимушені вести подвійну бухгалтерію. Як показало опитування hh.ua, саме у 2014 році відсоток легальних зарплат знизився до критичного рівня. Тоді «білу» зарплату отримували всього лиш дещо більше третини офісних співробітників.

До 2016 року ситуація змінилася у кращий бік. Подолання піка кризи сприяло тому, що роботодавці почали частіше зазначати розмір винагороди в оголошеннях про вакансії. А результати опитування офісних співробітників свідчать про те, що тепер практично кожен другий отримує «білу» зарплату. Більше за все таких щасливців серед працівників у сфері телекомунікації, страхування, у нафтогазовому і банківському секторах, а також серед держслужбовців.

І все ж таки до повної легалізації заробітних плат українцям далеко. Дещо менше третини «білих комірців» отримують «сіру» (частину «в конверті», а частину — офіційно) і незначно більше п’ятої частини — «чорну» зарплату.

Якщо співробітник отримує неофіційну зарплату, то, як правило, вона складає весь заробіток або значну його частину (50-70% від зарплати). Значно рідше виплачують «у конверті» бонуси і премії. Існує ще одна цікава тенденція — чим вищий розмір зарплати, тим більша ймовірність, що вона буде неофіційною. Наприклад, якщо серед лінійних спеціалістів усю суму «в конверті» отримують 20% співробітників, то серед топ-менеджерів таких удвічі більше.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2016 року. В опитуванні взяв участь 1121 респондент із різних регіонів України.

Як повідомляв Житомир.info, з січня по липень 2016 року у Житомирській області виявлено 2221 нелегального працівника. Сума заборгованості із виплати заробітної плати у Житомирській області станом на 1 серпня 2016 року складала 7183,1 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі