Влада

Гройсман закликав міських голів не тримати гроші на депозитах, а інвестувати в модернізацію

27 September 2016, 13:38

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав керівників органів місцевого самоврядування не тримати гроші бюджетів розвитку на депозитах у банках, а інвестувати їх в модернізацію та енергоефективні заходи. Про це глава уряду сказав в понеділок 26 вересня під час зустрічі з журналістами з регіональних засобів масової інформації у Києві. За словами Володимира Гройсмана в ході децентралізації значно більше повноважень і, як наслідок, значно більше відповідальності лягає саме на органи місцевого самоврядування. Тому дуже важливо, щоб громада контролювала тих, кого обрала представляти свої інтереси на місцевому рівні.

«Я би хотів, і буду над цим працювати, на тим, щоб підсилювати роль громади, щодо контролю за органами місцевого самоврядування не тільки тоді, коли проводяться вибори. Ви ж самі обираєте свою міську раду і ви самі розділяєте за неї відповідальність. Тому дуже важливо, щоб ми свою функцію виконували не тільки тоді, коли голосуємо», - каже прем’єр-міністр України.

Володимир Гройсман переконаний, успішний розвиток українських міст можливий, якщо на місцях влада буде ставити перед собою стратегічні пріоритети. Прем’єр привів приклад Вінниці, у якій він 8 років працював мером. За його словами стратегія розвитку міста планувалась на десятиріччя і виконується й досі.

«Я вважаю, що відсутність можливостей подивитись трохи далі ніж на один рік це є теж проблема. Це є виклик в тому числі і для місцевих влад. Коли я був мером у нас була дуже чітка стратегія. Вона була до 2020 року. Вона по сьогоднішній день реалізується. І ви можете подивитись, що і в енергоефективності, і в реконструкціях, і в модернізаціях, і в міському транспорті, і в міському середовищі, і в багатьох інших речах, і в освіті, і в охороні здоров'я - є чіткі пріоритети, в які інвестуються гроші, щоб якість життя людей змінювалась», - розповідає Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав місцеву владу використовувати зростання місцевих бюджетів у результаті реформи з децентралізації на заходи з енергоефективності та вирішення інших проблем громади, а не зберігати їх на депозитах у банках заради відсотків.

«Насправді не по всім територіям ефективно використовуються ресурси. Є кошти, які розміщені на депозитах. Тобто, фактично один із тих інструментів мотивації, які ми створюємо - заплати за своє майно комунальні послуги сам. Це буде означати, що кожен з них буде зацікавлений в тому, щоб модернізувати, утеплювати школи, замінювати вікна, робити індивідуальні теплові пункти, модернізувати котельні, теплотраси. Робити так, щоб ці будівлі витрачали менше ресурсів. Тоді вони будуть заощаджувати більше грошей. Отакими інструментами, в тому числі, буде підвищуватись відповідальність», - розповідає глава уряду.

Володимир Гройсман зауважив, що для підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування також необхідне прийняття низки законодавчих ініціатив, зокрема закону про місцевий референдум та закону про службу в органах місцевого самоврядування.

«Але хочу ще раз підкреслити, що нам потрібно прийняти ряд законодавчих ініціатив, які підвищать відповідальність. В тому числі закон про службу в органах місцевого самоврядування. Це дуже важливий закон, який чітко передбачає і відповідальність, і кар'єрне просування і ще багато речей. І фінансування, в тому числі, заробітних плат, і ще багато речей, які будуть впливати на якість. Але найголовніше - це вибори. Ми повинні обирати тих, хто здатен», - каже прем’єр-міністр України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі