Суспільство

Більше тисячі резервістів проходять злагодження на житомирському полігоні

28 September 2016, 18:05

Навчання військовослужбовців резерву тривають на полігоні під Житомиром. Бійці, які вже мають досвід бойових дій, 2 тижні проходять бойове залагодження, щоб у разі потреби прибути за викликом до військових частин і знову боронити українські кордони.

Іван Заєць займається укладкою парашуту. Він – один із понад тисячі резервістів, які проходять бойове залагодження на житомирському полігоні. На збори боєць приїхав з Полтавщини. За плечима у нього 20 місяців служби у зоні АТО у складі 92-ї бригади.

«Тільки звільнився і мене через 2 місяці призвали у резервісти. Я навіть не встиг оговтатися від цього. Я був не проти, я тільки за, щоб підтримувати форму постійно. Із піхоти я став десантником», - каже Іван Заєць.

Резервісти сумлінно виконують вправи. Більшість з них не з чуток знають, що таке війна. Вже на слух можуть визначати, з якої зброї стріляють, і на якій відстані противник.

«На жаль, наші знання давалися нам кров'ю своїх же товаришів. Ці знання нам дуже дорого коштували. Трошки змінилася тактика, трошки змінилася зброя, тому треба чомусь підучитися, треба згадати, як укладку робити, як стрибати», - говорить військовослужбовець оперативного резерву Тарас Ткалич.

Сергій Зарівчацький демобілізований рік тому. За освітою вчитель, а у мирному житті працює електриком. На передовій служив у санітарній роті, тепер опановує навички десантника.

«Ми заїхали в АТО, коли Іловайський котел закрився і закінчили Мар'янкою. Бували і в Дебальцево, і в Пісках, і в Опитному. Майже скрізь. Я в санітарній роті служив, там рятували життя, а тут вчать його відбирати. На жаль, така обстановка в країні, доводиться захищати своїх дітей, сім'ї, землю», - каже Сергій Зарівчацький.

Тактична та бойова підготовка – в пріоритеті в навчаннях резервістів. Доки вони старанно відпрацьовують рейдові, досвідчені наставники помічають усі їх помилки.

«Зараз самі бачили, піхота не встигає, машина їде швидко. Всі моменти допрацьовуються є помилки, але над цим працюється. Командир роби досвідчений, командири відділень досвідчені, всі воювали, всі розуміють», – каже заступник командира 2-го десантно-штурмового батальйону 95-ї ОДШБ Віктор Репік.

Склад підрозділу – змішаний. Тут є і військовослужбовці за контрактом, мобілізовані та резервісти, але попри різний довід усі працюють злагоджено.

«Працюємо. Навчання, тактика, водіння, здійснення стрибків з парашутом. Стислі терміни, але особовий склад згадує відчуття ліктя, відчуття плеча товариш. Це все відбувається, це все нормально. Їх обліковують і от на рахунок, якщо, не дай Бог, щось трапилось, вони і потрібні», - каже заступник командира 2-го десантно-штурмового батальйону з повітряно-десантної підготовки 95-ї ОДШБ Анатолій Козел.

У такому ритмі резервісти проведуть майже 2 тижні. Завершаться збори масштабними бригадно-тактичними навчаннями з бойовими стрільбами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі