Місто

Медики закликають житомирян робити щеплення проти грипу, але вакцин ще нема

19 October 2016, 13:15

З початком холодів у поліклініках міста традиційно збільшується кількість пацієнтів. 19 жовтня медики Житомира зазначають: за минулий тиждень зафіксували майже 1300 випадків захворювань на ГРЗ, втім, про епідемію нині не йдеться.

«На сьогодні можна сказати, що є зростання захворюваності на ГРЗ, люди звертаються, але менталітет наших людей змінити не можна. Вони звертаються вже в останній момент. Починають самолікування вдома, самолікування не допомагає, тоді вони звертаються», - розповідає сімейний лікар поліклініки ЦМЛ №2 Олександр Косміна.

Медики зазначають: грипу в Житомирі ще нема, але з острахом чекають прихід трьох штамів вірусу, які страшні своїми ускладненнями -  можуть призвести до інвалідизації або й спричинити смерть. Щоб захиститися, радять робити щеплення.

«Для того, щоб себе захистити від такого загрозливого захворювання, насамперед проводять щеплення. Особливо це стосується того населення, яке ми називаємо декретоване, те населення, яке працює з людьми: працівники торгівлі, освітяни, робітники культури, наше ТТУ. Єдине, що люди не розуміють, наскільки це важливо і, на жаль, для того, щоб запобігти епідемії грипу, треба певний прошарок імунізації населення», - розповідає заступник головного лікаря амбулаторно-поліклінічної роботи  КУ «ЦМЛ №2» Людмила Бондаренко.

 У 2015 році щеплення зробили близько 2% житомирян, а цього замало, щоб зупинити епідемію. У цьому сезоні вакцинувати людей ще не починали.

«Наразі в Україні вакцини відсутні. За даними ВОЗ, вакцина повинна з'явитися і буде зареєстрована після 25 жовтня 2016 року. На  2016-17 рік прогнозуються такі штами грипу, як  "Каліфорнія", "Брісбен" і "Гонконг"- це вірус B. Тільки будуть постачальники в Україні і реєстрація вакцини, ми негайно почнемо вакцинацію», - пояснила начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Людей, які входять до групи підвищеного ризику, вакцинуватимуть безкоштовно, але зробити щеплення зможе зробити кожен бажаючий, оплативши вакцину в аптеці.

Наразі житомирянам радять вживати більше продуктів, що містять вітамін С, і дотримуватись елементарних правил, щоб захистити себе та оточуючих.

«Варто маску обов'язково одягати, коли ви приходите в поліклініку, бажано викликати лікаря додому, якщо висока температура, тому що до нас приходять різні пацієнти, і матусі, і вагітні, і з дітками маленькими, тобто, ті категорії, які не хворіють. Тому у нас потоки розмежовані, є ізолятори, є інфекційний кабінет, який окремо від усіх знаходиться. Дотримуватися всіх правил елементарних, при захворюванні викликати лікаря і не займатися самолікуванням», - нагадує медична сестра кабінету інфекційних захворювань Леся Самчишина.

Як повідомляв Житомир.info, всього за тиждень в Житомирській області на грип та ГРВІ захворіли майже 5 тисяч осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі