Політика

Нардеп Володимир Арешонков закликає боротися із лісовою мафією на Житомирщині

19 October 2016, 14:32

Незаконна вирубка лісу на Коростенщині почала набувати масштабів екологічного лиха ще минулого року, проте наразі проблема досягла свого апогею.

Народний депутат України Володимир Арешонков зібрав представників екологічної служби, громадськості, правоохоронних органів та журналістів для виїзного рейду у місця незаконної вирубки деревини.

Найбільших масштабів незаконна вирубка досягла на території Коростенського лісництва ДП «Коростенський лісгосп АПК». Нардеп зазначає, що домігся звільнення скандально відомого керівника цього лісгоспу, проте його перевели до іншого лісового господарства, але схеми продовжують діяти.

Разом із членами депутатської комісії Коростенської районної ради, яка займається лісовим питанням, Арешонков проводить перевірки на території лісгоспу АПК. Під час однієї такої перевірки було виявлено територію несанкціонованої вирубки площею приблизно у 60 гектарів. Лише за один день побачили понад 250 неклеймованих пнів.

Володимир Арешонков зазначає: вирубують переважно дуби та вільху, при цьому дороговартісну частину дерев забирають, а залишки покидають серед лісу.

Дійсно, перед журналістами відкрилась сумна картина: купи дубового гілля, до якого браконьєрам немає діла. Проте зловмисники іноді лишають після себе не тільки такі сліди. Здивувала інша знахідка: купа свіжоспилених дубів, які горелісоруби не встигли забрати.

«Ми знайшли ці дуби вчора, тут явно працювала техніка лісгоспу АПК. Вочевидь, вони просто не встигли вивезти деревину. Поряд лише декілька проклеймованих пеньків – це зроблено постфактум, аби хоч якось замести сліди», - зазначає Володимир Арешонков.

Депутат Коростенської районної ради Дмитро Сітяшенко наголосив, що дерева не клеймовані, а так може проходити лише суцільна рубка лісу.

«Але це зовсім не суцільна рубка, бо дерева не хворі, а цілком здорові – їм ще рости років сто. Приблизна вартість збитку з одного такого дерева становить близько 5 тисяч гривень», - каже Сітяшенко.

Інспектори екологічної служби Житомирської області вбачають причину такого пожвавлення мисливців за лісом у подорожчанні деревини.

«Зараз об’єми вирубки просто нечувані. Їх навіть приблизно не можна порівняти зі статистикою минулих років: випадків в десятки рази більше. Мабуть, це через те, що деревина суттєво подорожчала. Особливо плачевна ситуація саме в Коростенському районі», - зауважив інспектор Держекоінспекції Олексій Сташков.

Виконуючий обов’язки заступника начальника Коростенського відділення поліції Олег Камінський сказав, що іноді таки вдається перехопити автомобілі, які перевозять несанкціоновано зрубану деревину. Такі справи передають до суду, але дуже часто зловмисникам вдається уникнути покарання.

Володимир Арешонков резюмував: з проблемою боротиметься всіма можливими законними методами.

«Вчора я мав розмову з керівником Служби безпеки України та з обласним прокурором. Ми домовилися, що об’єднаємося з правоохоронцями, аби вирішити проблему масової незаконної вирубки, адже такими темпами скоро залишимося зовсім без лісу. Безумовно, у цій сфері є цілі злочинні групи, які знищують лісовий масив. Ми знаємо, хто на чолі цієї мафії, і не дамо їм красти народне багатство», - застеріг нардеп.

Прес-служба народного депутата Володимира Арешонкова 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі