Місто

У перший день розкопок на Замковій горі в Житомирі археологи знайшли предмети побуту 17-18 століття

19 October 2016, 19:29

У Житомирі 19 жовтня на Замковій горі стартували археологічні розкопки. Зараз висота досліджуваної ділянки, навпроти обласного краєзнавчого музею, сягає більше метра. Експерти розповідають: вже дісталися до 18 століття та діляться першими знахідками.   

«Знахідки уже зустрічаються 18 століття і навіть 17 століття є», - розповідає старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

«Це і фрагменти кахлів з поливами, і цікавими візерунками, штампованим орнаментом, посудини орнаментовані. Достатньо рідко зустрічаються такі речі: фрагменти скляного посуду, скляні віконниці, керамічний посуд, кістки тварин. Тобто, на невеличку площу, ми вскрили не більше квадратного метра - це дуже насичений шар. Або ми поруч із об’єктом, або  шар дуже насичений знахідками. Це багато», - каже старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

Усі знайдені артефакти археологи обіцяють передати до обласного краєзнавчого музею. До співпраці запрошують і небайдужих, зокрема тих, хто причетний до пошуків предметів старовини.

«Щоб вони ці предмети збирали і передавали в обласний краєзнавчий музей. Кожна така річ - це певний внесок громадян у збереження вікової книги пам’яті старовинного Житомира», - говорить Олександр Тарабукін.

Скільки триватиме дослідження даної ділянки археологи стверджувати не беруться. Кажуть: сповільнює процес велика кількість сміття, яке знаходиться на поверхні першого шару грунту. Натомість зізнаються: якби була будівельна техніка, цей процес пришвидшився б.

«Нам потрібна допомога в плані залучення техніки, які б цей поверхневий шар грунту могли б зняти, щоб археологи безперебійно могли продовжувати дослідження уже на історичних прошарках стародавнього Житомира», - зізнається археолог.

Не забувають експерти і про знайдене підземелля по вулиці Великій Бердичівській. Розповідають: нині працюють над тим, аби отримати дозвільні документи і на його дослідження.

«Відділ охорони культурної спадщини Житомирської облдержадміністрації звернувся до Інституту археології з проханням з’ясувати характер цієї споруди. Інститут археології відповів відповідним зверненням до міста і до відділу культури, і ми у цьому польовому сезоні, я сподіваюсь, зможемо їх оглянути, якщо буде на це допуск і спробуємо встановити їх час зведення і характер», - зазначив Андрій Петраускас.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі