Місто

Чим годують дітей у шкільних їдальнях Житомира

21 October 2016, 11:15

Аби дізнатися, що пропонують житомирським школярам на обід, ідемо з перевіркою по шкільним їдальням міста. Для чистоти експерименту обираємо три їдальні: 23 гімназії, 25 ліцею та 12 школи. Запрошуємо до ревізії заступника міського голови Матвія Хренова.

При вході в їдальню 23-ї гімназії одразу звертаємо увагу на буфетну полицю. Тут і випічка, і фрукти, і соки. Шкідливої, забороненої дітям їжі не видно. Працівники їдальні накривають на столи та показують, що ж у сьогоднішньому меню.

«Вісім видів обов’язково м’ясного і рибного, плюс сир, 8 видів салатів. Гарнір іде: або гречка, або картопля, є сардельки, є відбивна куряча, є котлета по-київськи. Фруктові салати є, запіканка», - розповідає Ірина Красавчикова.

Із напоїв: сік, узвар та чай. Цікавимось у дітлахів: чи смакує їм обід.

«Дуже смачно. Кашу їм, іще одна каша, хліб їм, котлету з’їв», - каже Максим Гаращук.

«Люблю суп з макаронами», - ділиться Поліна Ланге.

Перевіряє смакові якості страв і Матвій Хренов.

«Смачно. Я насправді завжди котлети в столовій любив більше ніж вдома і мама дратувалась, казала: «Я же булку не кладу». Але котлети, дійсно, дуже любив, але ці кращі ніж тоді, коли я вчився в школі. В них м’ясо поклали», - зазначає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Працівники їдальні та дирекція гімназії запевняють: продукти для приготування їжі перевіряють ретельно.

«Контроль є зі сторони адміністрації, зі сторони медичної сестри і сторони батьківської громадськості - обов’язково. У нас є рейди батьків, виділяється один день, не кажучи нікому», - запевняє директор Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 Ніна Купрійчук.

У 25 ліцеї нас зустріли з осторогою, але таки показують їдальню. Кажуть: дотримуються усіх стандартів та готують дітям з любов’ю.

«По-перше з любов’ю, потрібно душу вкласти і все. Звичайно, щоб продукти були якісні. Наша замвиробництва якісні продукти закупає, що з них не приготувати якісну продукцію просто неможливо», - зізнається кухар їдальні Житомирського міського ліцею №25 Валентина Саванчук.

Учні 12 -ї школи, побачивши камеру, одразу показують майстер-клас з миття рук.

Шестикласник Андрій розповідає: у початкових класах йому доводилося їсти перловку, яка була йому не до вподоби. Нині ж, задоволений шкільним меню.

«Сьогодні нам, наприклад, давали м’ясну котлетку з гречкою і корейською морковкою - це було дуже смачно і мені подобається так харчуватися», - розповідає Андрій Опанащук.

Підсумовує ревізію шкільними їдальнями і заступник міського голови Матвій Хренов.

«На рахунок меню є проблеми - вони дуже регламентовані. Вони вправо - вліво нічого не можуть зробити. Тому, що кожне меню затверджується санстанцією, згідно тих норм, які були. На жаль, вони не змінювались. Це не від нас залежить, але в рамках того - затвердженого, вони намагаються знаходити різні технологічні рішення. Я думаю, що якість у нас на високому рівні. Стан харчоблоків у закладах освіти є пріоритетним. Ми у цьому році зробили більше, ніж 14 харчоблоків. Якщо ми говоримо про садочки і про школи, то ми брали найгірші, тому що це гігієнічні умови харчування дітей. Плитка, вона з роками старіє, вентиляції, технологічне обладнання - його треба заміняти. Ми це робимо для того, щоб надавати якісне харчування і, щоб в подальшому не було жодних проблем», - сказав заступник міського голови.

Проінспектувавши меню їдалень трьох навчальних закладів шкідливої їжі ми не виявили. Ціни прийнятні: сніданки - 13 гривень, обіди - 15 гривень 40 копійок. За сніданки учнів 1-4 класів сплачують з міського бюджету. На це, у 2016 році, міська влада виділила близько 27 мільйонів гривень. Однак не дивлячись на все, діти таки мріють побачити у шкільному меню свої улюблені страви.

«Бургери, цукерки, торти і шоколад», - кажуть учні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі