Політика

«Об’єднання «Самопоміч» в облраді: Для успішної здачі ЗНО потрібен Інтернет у всіх школах

22 October 2016, 14:11

 Близько 400 учнів відвідали круглий стіл “ЗНО-2017”, що втретє відбувся в Житомирському державному технологічному університеті. Учасникам заходу розповіли про особливості прийдешньої вступної кампанії та навели приклади проблем з минулого.

«Кожного року ми маємо багато змін у проведенні ЗНО. І про ці зміни потрібно говорити випускникам завчасно. Тому що вони, наприклад, роблять помилки при реєстрації «персональних кабінетів», при поданні заяв. І ці помилки можуть призвести до того, що дитина просто втрачає шанс вступити до будь-якого навчального закладу. Тому ми беремо на себе таку соціальну місію – намагаємося донести ту інформацію до випускників шкіл – майбутніх абітурієнтів, щоб вони були обізнані в цих проблемах», – говорить ректор ЖДТУ Віктор Євдокимов. 
 
Під час вступної кампанії в Житомирському державному технологічному університеті працюватиме центр комп’ютерної підтримки абітурієнтів. Тут кожному допоможуть правильно оформити заяву в будь-який обраний вищий навчальний заклад. 
 
На важливості технічної складової в успішному вступі наголосила і депутат Житомирської обласної ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань Олена Галагуза. Вона поцікавилася у старшокласників, яка ситуація в районах з комп’ютерним забезпеченням та Інтернетом. Учні підкреслили, що техніки не вистачає, а Інтернет дуже повільний. 
 
Олена Володимирівна повідомила, що депутатам обласної ради виділяють кошти від перевиконання бюджету. І ці кошти представники громад в обласній раді можуть скерувати на придбання комп’ютерів для шкіл та забезпечення якісного Інтернет-зв’язку. Тому дітям, батькам і вчителям не варто соромитися та час познайомитися зі своїми депутатами, аби поставити їм таке завдання. 
 
«Я була шокована, довідавшись про те, що максимальні 200 балів ЗНО минулого року набрали 45 вступників у виші області, а цього року лише 7. І що буде далі? Зараз треба просто бити в набат! Проблемою є недостатній  доступ учнів до Інтернету. Це обмежує можливість абітурієнтів більше дізнатися про специфіку ЗНО. І в цій ситуації такі заходи, як сьогодні в ЖДТУ, є просто безцінними. Також варто говорити про підвищення мотивації вчителів, пошук варіантів підвищення зацікавленості самих учнів», - говорить Олена Галагуза.
 
Чудовою мотивацією щодо особистісного росту для хлопців та дівчат стала виставка розробок студентів ЖДТУ та вихованців Житомирського міського ліцею при ЖДТУ. Серед них – 3D-принтер; програма, що підбирає індивідуальні вишивки за іменем та датою народження; робот, що збирає інформацію; різноманітні програми дистанційного керування комп’ютером  тощо. 
 
Держава також мотивує майбутніх студентів. Про це учасникам круглого столу розповів ректор Житомирського державного технологічного університету Віктор Євдокимов та представники Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.
 
Зокрема, випускники сільських шкіл до загального конкурсного балу за результатами ЗНО отримують додатково 2 %. Ті, хто вступає у ВНЗ рідної області, також отримують 2 % до конкурсного балу. А ті, хто вступає на пріоритетну спеціальність, визначену МОН України (всі технічні та педагогічні спеціальності), додатково отримують ще 3 % до конкурсного балу. 
 
Фахівці зауважили, що кращі результати ЗНО демонструють випускники, які займалися з репетиторами. Гарним освітнім і психологічним вишколом для майбутніх абітурієнтів є підготовчі курси при ЖДТУ.  Результат говорить сам за себе: абсолютно всі, хто відвідував курси, успішно вступають до університету. Прийом заявок закінчується, тож бажаючі мають не баритися. 
 
Традиційний круглий стіл, присвячений ЗНО, є одним з багатьох просвітницьких заходів ЖДТУ для абітурієнтів. Голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Житомирській обласній раді Віталій Ейсмонт підкреслює, що Житомирський державний технологічний університет взагалі є активним з точки зору розробки нововведень не лише в області, а й в Україні. 
 
«Наприклад, Міністерство освіти підтримало ініціативу нашого технологічного університету щодо безкоштовного навчання учасників АТО. Бажання вчитися виявили близько 100 захисників України. Спілкування з друзями по студентській парті стане чудовою соціалізацією для учасників бойових дій. А інші студенти з перших вуст знатимуть правду про війну, що є дуже суттєвим виховним патріотичним моментом. Зроблене в ЖДТУ має стати прикладом й для інших вищих навчальних закладів. Соціальні заходи на підтримку майбутніх і дійсних студентів – це неоціненний внесок у майбутнє України», - говорить Віталій Ейсмонт. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Прес-служба фракції «Об’єднання “Самопоміч» у Житомирській обласній раді 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі