Культура

На реалізацію Програми охорони та збереження культурної спадщини Житомирської області треба 13,5 млн грн

24 October 2016, 10:10

Управління культури облдержадміністрації розробило Програму охорони та збереження культурної спадщини Житомирської області на 2016-2018 роки.

Проект програми та проект рішення сесії щодо її затвердження опубліковані на сайті обласної ради.

«Затвердити обласну програму охорони та збереження культурної спадщини Житомирської області на 2016 – 2018 роки (додається). Рекомендувати головам районних рад, районних державних адміністрацій, міським головам розробити та затвердити відповідні програми в районах та містах області. Головними виконавцями та розпорядниками коштів обласного бюджету по обласній програмі охорони та збереження культурної спадщини Житомирської області на 2016 – 2018 роки визначити управління культури облдержадміністрації та департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації», - зазначається у проекті рішення.

Метою програми визначена реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини в регіоні щодо забезпечення збереження, використання та популяризації об’єктів культурної спадщини.

«В області перебуває на обліку більше 6 тис. пам’яток, з них до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено лише 56 (менше 1%). Жодну із 316 пам’яток архітектури не внесено до Державного реєстру. Процедура внесення пам’яток до реєстру передбачає розроблення та подання у Міністерство культури України обліково-охоронної документації (паспорт, облікова картка, охоронний договір, фотофіксація, майнова оцінка, експлікація з генплану (з GPS-координатами для пам’яток археології), креслення планів поверхів та фасадів (для пам’яток архітектури). Відтак, першочерговим завданням органу охорони культурної спадщини є розроблення облікової документації, яка є вкрай необхідною для забезпечення збереження, реставрації та популяризації пам’яток. Також важливою проблемою є руйнування та загроза втрати пам’яток архітектури та історії (у тому числі національного значення) через відсутність коштів на проведення ремонтно-реставраційних робіт. Програма надасть можливість провести невідкладні протиаварійні та ремонтно-реставраційні заходи щодо пам’яток, що перебувають у комунальній власності,за рахунок коштів ДФРР, завдяки виготовленню проектно-кошторисної документації та співфінансуванню з обласного бюджету», - зазначено у проекті Програми.

Шляхами і засобами розв’язання проблеми визначили: виготовлення обліково-охоронної документації та внесення об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України; виконання першочергових ремонтно-реставраційних робіт на найбільш цінних пам’ятках.

Орієнтовна потреба у фінансуванні – 13,427 млн.грн.

Розробники зазначають, що джерелами фінансування Програми є державний, обласний бюджети, бюджети міст і районів області.

Завданням, які планують виконати в рамках реалізації Програми:

вивчення, дослідження та паспортизація об’єктів культурної спадщини;

виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини;

проведення досліджень та вивчення історичних кладовищ,поховань та меморіалів;

проведення археологічних обстежень території області;

розроблення проектно-кошторисної документації для проведення протиаварійних та ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках культурної спадщини;

виконання першочергових протиаварійних, ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт на найбільш цінних пам’ятках.

Нагадаємо, нещодавно Житомирська ОДА оголосила тендер на придбання презентаційного трихвилинного відеоролика про визначні місця області.

Як повідомляв Житомир.info, 19 жовтня у Житомирі на Замковій горі стартували археологічні розкопки. Київські та житомирські археологи також збираються дослідити підземелля, яке виявили 6 жовтня на Великій Бердичівський під час ремонтних робіт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі