Місто

У Житомирі презентували результати програми «MSD для матерів» в Україні

25 October 2016, 09:08

Завдяки глобальній програмі «MSD для матерів» у двох регіонах України - Житомирській та Миколаївській областях - вже більш як два роки функціонують симуляційно-тренінгові центри для медичних працівників, розроблені спеціалістами Гарвардського університету. У Житомирі центр оснащений пологовим манекеном - симулятором породіллі, який може моделювати різні сценарії в акушерстві та гінекології. Таким чином, лікарі відпрацьовують можливі варіанти перебігу пологів та навчаються діяти у випадках післяпологових кровотеч.

«Лікар-модератор тренінгу задає необхідні параметри: сила кровотечі, час, тиск, частота серцевих скорочень, дихання і т.п. В залежності від даної програми лікарі, які надають допомогу, бачать поступовий розвиток ситуації, і їх завдання - зробити втручання правильно, своєчасно та ефективно», - говорить виконавчий директор компанії JSI-Україна Костянтин Подшивалов.

«Коли навчається вся команда, яка надає допомогу у випадку післяпологової кровотечі або іншого ургентного стану при вагітності та пологах. Якщо це проходить в симуляційному центрі, тут є право на помилку. Кожна ситуація розбирається, кожен сценарій записується і потім розбирається детально з тренерами», - каже керівник благодійної організації JSI-Україна Олег Кузьменко.

Головна ідея проекту - зменшити смертність матерів при пологах. Адже, за статистикою, кожен день в світі від ускладнень після пологів помирає 800 жінок. Згідно зі статистикою, в Україні на кожні 100 000 пологів приходиться 24 летальних випадки, і післяпологова кровотеча входить в трійку основних чинників материнської смертності.  У квітні 2014 року компанія MSD на відкриття Житомирського тренінгового центру витратила більше семисот тисяч гривень. Генеральний директор компанії MSD Україна Ільдар Сейтяг’яєв зізнається: дізнавшись таку статистику, без вагань погодились профінансувати проект.

«Я згадую 5 років тому, коли був оголошений цей проект у 2011 році, глобальний проект “MSD для матерів” і для боротьби із давньою трагедією людства - материнською смертністю. Я пам’ятаю свої відчуття, емоції, переживання співробітників у офісі. Ми тоді вирішили: обов’язково маємо втілити проект в життя», - каже Ільдар Сейтяг’яєв.

Головний лікар Житомирського обласного перинатального центру певен: завдяки готовності лікарів до критичних ситуацій станом на 2016 рік кількість допологових та післяпологових кровотеч на Житомирщині зменшилась на 17%.

«Через симуляційний центр пройшли 2,5 тисячі лікарів. Сьогодні в Житомирській області, якщо звернутися до статистики, то на 1000 пологів ми маємо 23-25 важких кровотеч. І в основному ці кровотечі трапляються у нас, тому що ми забираємо всю важку патологію області на себе», - розповідає головний лікар Житомирського обласного перинатального центру Юрій Вайсберг.

Перевіривши роботу симуляційного центру на базі Житомирського обласного перинатального центру, керівник всесвітньої програми “MSD для матерів” Навін Рао тішиться побаченим, ділиться: нині веде перемовини із Міністерством охорони здоров’я України, аби така програма запрацювала у кожному місті.

«Я бачив схожі навчання на тренажерах по всьому світу і можу сказати, що цей найкращий. Він був, звісно, недосконалий, але дуже близький до реальної ситуації. Ми хотіли б, щоб такі центри були по всій Україні, по всіх областях, але ми показали, що вони працюють. Ми впровадили перші два. Тепер ми б хотіли, щоб український уряд, і центральні, і місцеві підключались, і зараз ми обговорюємо, як зробити такий перехід», - ділиться керівник всесвітньої програми «MSD для матерів» Навін Рао.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі