Влада

Мінфін та ДФС виступали проти, але індустріальний парк «Zhytomyr East» скоро з'явиться в державному реєстрі

25 October 2016, 17:06

Чи включати житомирський індустріальний парк до реєстру індустріальних парків України, вирішували на засіданні міжвідомчої комісії у Міністерстві економічного розвитку України у Києві. Захищати концепцію індустріального парку «Zhytomyr East» до міністерства приїхала ціла делегація на чолі з мером міста. Представники муніципалітету пояснювали логістичні та інші переваги місця на околиці Житомира, де планують розташувати спеціальну територію для розміщення виробництв. Після більш як годинного обговорення четверо із шести членів комісії проголосували за внесення індустріального парку до всеукраїнського реєстру.

«Для нас це дуже важлива подія, до якої ми йшли фактично півтора року. І спасибі в першу чергу депутатам за підтримку цього проекту. Цей проект фактично відкриває нові можливості для міста Житомира із залученню інвесторів і створення робочих місць», – переконаний мер Житомира Сергій Сухомлин.

Втім, рішення, яке фактично ставить остаточну крапку у питанні створення індустріального парку в Житомирі, ухвалили не одразу. Під час обговорення концепції члени міжвідомчої комісії висловлювали зауваження, що напрацювання міської влади недосконалі і потребують додаткового опрацювання.

«Не активно, але проти виступало міністерство фінансів і виступала податкова. У зв'язку з тим, що індустріальні парки, можливо, дають якісь пільги. Насправді ці пільги мінімальні і пільги стосуються тільки ввезення обладнання для цих індустріальних парків. Це насправді не ті статті витрат, які залучають або відлякують інвесторів. І основні зауваження були в тому, що в їхньому розумінні недостатньо прорахована матеріаломісткість виробництв, які будуть знаходиться в індустріальному парку. Тобто люди насправді не розуміють, що порахувати те, що ще не зареєстровано, а цих виробництв ще немає – просто неможливо. Це концепція і концепцію ми сьогодні захистили», – каже міський голова.

Говорити про швидкий розвиток індустріального парку зарано, бо попереду ще багато роботи, переконаний Сергій Сухомлин, але окремі компанії вже зацікавлені у тому, щоб працювати в Житомирі.

«Ми говоримо не тільки про слова. У нас уже підписані меморандуми. Три меморандуми ми сьогодні показували, які підписані з європейськими інвесторами. Це інвестори, які займаються виробництвом запасних частин для мотоциклів, це австрійські компанії, це і італійські компанії. Тому ми говоримо не просто про слова якісь, про усні домовленості, а вже про конкретні документи. Більше документів буде після реєстрації. Тому що кожен з них просить дати чіткі терміни реалізації проекту, бо вони повинні будувати свої плани, а ці плани будуються не на сьогодні-завтра, вони плануються мінімум на рік. Тому після реєстрації у нас вже з'являться аргументи для подальших переговорів з інвесторами», – розповідає Сухомлин.

Наразі міська влада вже готова розпочати роботи з підведення комунікацій і приступити до переговорів із потенційними інвесторами.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі