Суспільство

Як адаптуватися до зимового часу: поради фахівців

27 October 2016, 12:10

Для того, аби процес переходу на новий час пройшов безболісно, варто протягом 2 тижнів уникати морального та фізичного навантаження.

Про це 27 жовтня написав сайт управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«Укінці тижня, а саме у неділю, 30 жовтня, українці перейдуть на зимовий час. В той момент, коли треба перевести годинник, з нами стається багато казусів. Невчасно прийшли на роботу, запізнились на зустріч, тощо. Таке переведення впливає не лише на організаційні моменти у робочому плані, але й взагалі на наш психологічний та фізичний стан.

Виникає часовий стрес, що несе із собою діасинхроз. Що відбувається у цей час із організмом?

Переведення стрілок часом викликає депресію, яка й так часто розвивається восени. Коли дні стають коротшими, а відповідно менш сонячними та освітленими, то наша нервова система перебуває у стані зниженого тонусу. Саме такі зміни призводять до депресії. Під час літнього часу ми вже виробили собі певну інерцію, а тут після переведення годинників все збивається. Вам доводиться заново привчати організм до того, що потрібно вставати ранком та лягати спати вже в інший час.

Для того, аби процес переходу на новий час пройшов безболісно, варто протягом 2 тижнів уникати морального та фізичного навантаження.

В цілому ж, «переведення стрілок» відповідає життєвим ритмам людини. До світанку в організмі синтезується гормон мелатонін - відповідальний за відновлення всіх органів. Якщо спати в освітленому приміщенні, рівень мелатоніну буде мінімальним. Якщо прокидатися затемна - організм виявляється не готовий до пробудження. Це ризик для серця, судин голови та обмінних процесів.

Світло і темрява безпосередньо впливають на гіпофіз, який виділяє мелатонін. Після переведення годинників, людина постає в досвітніх сутінках, коли мелатонін вже не виробляється. Біоритми не порушуються, а приходять до гармонії. Збільшується творчий і робочий потенціал. Тож, особливо важливо налаштуватися на біоритми взимку: брак сонячного світла провокує збої нервової системи, гормонального фону, але сприяє синтезу мелатоніну. Фактично, людський організм взимку впадає в "сплячку": зниження продуктивності, млявість, хандра, проблеми зі шкірою.

Корисно переходити на зимовий час тим, чия діяльність вимагає зосередженості та спокою. Вставати раніше сонця, дуже небезпечно: стрес від пробудження "невчасно" призводить до викиду адреналіну. Спочатку це гарячкове збудження і діловитість. Потім - занепад сил, порушення концентрації уваги.

Якщо людина працює, наприклад, на конвеєрі, проводить лабораторні випробування або просто водить автобус, то гормональні перепади у крові можуть стати причиною помилок і навіть аварій.

Не менш важливо прокидатися у спокої співробітникам, які працюють з людьми: вчителям, лікарям, керівникам усіх рангів. Ранковий сплеск адреналіну здатний викликати непотрібну агресію, спровокувати конфліктні ситуації та привести до необдуманих рішень.

Переведення годинників можна "ігнорувати" - і лягати відпочивати в той же час, що і раніше. Зате ви будете прокидатися заздалегідь. Справжня знахідка для тих, хто постійно спізнюється на роботу.

Як адаптуватися до зимового часу?

Хворобливий стан після переведення стрілок може тривати до двох тижнів. Щоб полегшити пристосування організму до нового часу, слід дотримуватися деяких правил:

не піддавати себе надмірним фізичним навантаженням, намагатися менше нервувати і дратуватися,

відводити для відпочинку і сну більше часу,

для зміцнення внутрішніх ресурсів вживати вітамінні комплекси, імуностимулятори,

ввести в раціон більше продуктів, багатих вітаміном С», - радять в управлінні охорони здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, у ніч з 29 на 30 жовтня Україна переходить на зимовий час.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі