Місто

Багаття, вільний мікрофон та пісні часів Революції Гідності - у Житомирі відзначили річницю Євромайдану

22 November 2016, 11:26

На третю річницю Євромайдану в Житомирі 21 листопада зібралися близько трьохсот людей. На Майдані Корольова традиційно: вільний мікрофон, шини та бочка з багаттям, біля якої активісти гуртуються погрітися та згадати події Революції Гідності.

«Хочемо трохи прокоптитись сьогодні, так як було у 2013, 2014 році на Майдані. Зазвичай стояли, грілися, іншого варіанту не було де зігрітися. Згадати ту обстановку часів Майдану, коли прийшлося людям, студентам, молодим хлопцям, дівчатам відстоювати незалежність України на Майдані Незалежності», - каже громадський активіст Валерій Арушанян.

Сьогодні Володимир Кабаков – поет Піднебесний. Тоді ж, у 2013, каже: не вірив, що Майдан змінить країну, допоки сам не став майданівцем.

«Коли Майдан тільки почався, я скептично ставився до цієї ситуації. Мені здавалось смішним те, що горстка студентів вийшла там щось казати Януковичу, який тут «царь і бог». Тому, що я не відчував тої сили і того духу, яка є в народі. Переломний момент стався тоді, коли влада поступила надто жорстоко і замість того, щоб піти на якісь уступки чи перемови, вони вирішили всі питання гумовими кийками. Дев’яносто відсотків тих, з якими я спілкувався на Майдані, це були прості люди, які йшли не за гроші, не за політичні партії, а за те, що потрібно щось робити, бо таке життя дістало. Так, Майдан - це біль, Майдан - це розстріляна Небесна Сотня, Майдан - це Крим, війна на Донбасі, це початок всього того, що ми зараз переживаємо. Але Майдан - це ще пробудження, просвітлення народу, це саме той голос з глибини душі, голос самоповаги до себе, до своєї гідності», - говорить Володимир Кабаков.

На імпровізованій сцені, як і три роки тому, усі рівні. Кожен виходить розказати про свою Революцію Гідності.

«Здавалося, що вже трохи вздихнули з полегшенням і вірили в те, що підемо вперед, але, на жаль, Господь Бог нам дав іще одне випробування - це якраз та війна на сході, яка сьогодні відбувається. Але я переконаний в тому, що і це випробування ми пройдемо з гідністю, достоїнством. Я переконаний, що ми переможемо», - ділиться голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич.

На рахунок того, чи змінив Майдан країну, виступаючі одностайні у відповідях.

«Зміни є, і зміни будуть, і я в це вірю. Потрібно просто працювати, потрібно не скиглити, як казали у нас попередники, а треба брати і працювати, і від нас залежить чи буде наступний Майдан, чи не буде. Бо якщо буде наступний Майдан - ми втратимо країну, я це розумію досить добре. Тому кожен на своєму місці повинен зробити все, щоб людям не було соромно у очі дивитися», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Давайте змінюватися, починаючи кожен із себе, і докладати тих зусиль, які кожен може докласти у своєму місті, у своїй квартирі, у своєму будинку, у своїй країні», - закликав присутніх заступник мера Дмитро Ткачук.

«Всім мудрості, бо революція ще наша не закінчена. Минуло занадто мало часу, щоб говорити про якісь речі. Тому будьте, будь ласка, розумними в плані своїх рішень, і я бажаю вам не продати ні свою свободу, ні гідність», - побажала Тетяна Сиропятова.

«Тому, давайте будемо шанувати тих, хто дійсно це зробив, давайте згадаємо всіх тих, хто дійсно пролив кров за нашу Україну. Саме найголовніше - кожен відповідає за себе, кожен відповідає за всіх. Тому, шануймося і будемо вільними, і саме головне - це свобода», - зазначив народний депутат України Борислав Розенблат.

Впродовж вечора на Майдані Корольова лунали: «Слава Україні - Героям Слава!», люди гуртом виконували гімн та співали пісень часів Революції Гідності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі