Суспільство

У Новограді-Волинському на території школи запрацював новий еколого-натуралістичний парк площею 1,2 га

25 November 2016, 15:57

У місті Новоград-Волинський Житомирської області на території місцевої школи 24 листопада урочисто відкрили еколого-натуралістичний парк.

Про це пише сайт Новоград-Волинської міської ради.

«24 листопада 2016 року на території ЗОШ №5 відбулось офіційне відкриття еколого-натуралістичного парку як експериментально-дослідницького центру. Проект було ініційовано у 2007 році з метою розробки інноваційної моделі екологічної освіти і виховання та нових підходів до вивчення природничих дисциплін та енергоефективності в місті Новограді-Волинському. Реалізація зазначеного проекту стала можливою за фінансової підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Новоград-Волинської міської ради та проекту GIZ «Енергоефективність у громадах», - йдеться у повідомленні.

Зі слів міського голови Віктора Весельського, у 32 закладах бюджетної сфери міста налагоджено енергетичний моніторинг споживання енергетичних ресурсів та проведено енергетичні аудити. У рамках українсько-німецького співробітництва впроваджується освітній проект з енергозбереження, завдяки якому вдалося інтегрувати енергоефективність та енергозбереження в навчально-виховний процес.

Після урочистого перерізання символічної стрічки та висадки молодих насаджень директор ЗОШ №5 Лариса Капчинська розповіла, що наступною весною на території еколого-натуралістичного парку планують провести екологічний фестиваль за участю всіх навчальних закладів міста та громадських організацій та посадити ще більше дерев, - зазначають на сайті.

Виконуюча обов’язки начальника відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій Новоград-Волинської міськради Оксана Липська по телефону розповіла Житомир.info, що парк розташований на 1,2 гектарах території школи.

«Ідея створення парку зародилась у 2007 році, тому що територія школи була невпорядкована, і потрібно було приймати рішення, щоб це все окультурити. У 2007 році цей проект було подано на Фонд сприяння  місцевому самоврядуванню. У 2008 році цей проект відібрали, але перевагу надали іншому проекту від міста – по водоканалу. Вже у 2010 ми подали його ще раз, і цього разу його прийняли. Встановлення всіх інсталяцій, терморегуляторів, енергетична карта, вітросонячна модульна гібридна установка – це все концептуально було зроблено ще в 2013 році. Протягом двох наступних років було облаштування території, ландшафтний дизайн, висадка дерев, встановлення інформаційних таблиць», - розповіла Оксана Липська.

Головна ідея цього проекту – це підвищення рівня поінформованості, обізнаності дітей і дорослих з питань раціонального використання енергоресурсів, - каже вона. Це ніби наочність, освітній проект.

Зі слів Оксани Липської, на створення еколого-натуралістичного парку найбільше коштів виділила Новоград-Волинська міськрада – 790 тис. грн. GIZ профінансував цей проект на 450 тисяч і ще 222 тис. грн виділив Мінрегіонбуд.

Фото з сайту Новоград-Волинської мерії

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі