Культура

Поради житомирянам у Різдвяний піст: як не нашкодити здоров’ю та отримати духовне очищення

28 November 2016, 19:20

Табу на м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця та сир – такі основні вимоги Різдвяного посту, який розпочався 28 листопада. Аби пісне меню не нашкодило здоров’ю, лікар-дієтолог Оксана Слободян радить включати у раціон білки рослинного походження.

«Тваринний білок заміняти на рослинний. Багато рослинного білку у кашах, водоростях. Я знаю, що сир у деякі дні посту допускається, можна у деякі дні їсти рибу. У щоденному раціоні обов’язково повинні бути каші, найбільше білку у гречці та у бобових. Наприклад, лобіо – дуже корисна страва: квасоля із зеленню, кінзою та часником», - каже лікар-дієтолог.

Ми запитали у житомирян: чи готові вони дотримуватися посту.

«Намагаємось дотримуватись, якщо виходить. Діти навіть дотримуються, менше жирного їсти, м’яса, більше пісного. У п’ятницю можна і супчик пісненький», - розповідає Олена Шульга.

«Я годую дитину, тому сісти на таку дієту я не можу собі дозволити. Але я до посту ставлюсь позитивно. Думаю, що має бути не лише тілесний піст, а і духовний: відмовитись від сексу, від мирської хтивості. Це потрібно робити у такий період», - говорить Катерина Тарасюк.

«Піст, взагалі, дуже добре для організму та духовного стану людей, але я поки ще не дійшов до цього», - зізнається Володимир Терентюк.

Священик Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Іван пояснює: обмеження у їжі – не головна місія Різдвяного посту, головне – духовне очищення.

«Найважливішою метою посту є те, про що говорить нам Іоанн Золотоустий: головне у піст не їсти один одного. Дуже часто ми в період посту зосереджуємося на утриманні від їжі, у той час забуваємо про духовну сторону посту, про утримання від гріхів. Тому у цей період посту віруючих закликаємо більше приступати до таїнства сповіді та таїнства причастя, щоб дбати про свою душу та очищення гріхів», - пояснює отець Іван Сопронюк. 

Триватиме Різдвяний піст 40 днів, до 7 січня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі