Політика

Відміна мораторію на експорт кругляку – це зрада національних інтересів, – Розенблат

30 November 2016, 09:02

Європейці намагаються захистити свої інтереси: вони в Європі побудували потужні підприємства, створили робочі місця для європейців, платять їм гідну зарплатню, але переробляти при цьому хочуть український ліс. Натомість, ми сьогодні повинні подбати про свої інтереси.

Про це народний депутат України Борислав Розенблат заявив в ефірі телеканалу «Житомир» 29 листопада.

«Коли європейські деревообробники зрозуміли, що більше не буде дешевої української сировини, вони почали працювати на всіх фронтах. Зокрема, вони активно звертаються до ЄС, ПАРЄ, президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і просять якось вплинути на Україну. На мою думку відміна мораторію на експорт кругляку – це зрада національних інтересів. Зараз європейці намагаються нами маніпулювати. Ми виконали всі вимоги для надання Україні безвізового режиму і, коли нам ставлять умову: ви нам ліс, а ми вам «безвіз» чи макроекономічну допомогу… Знаєте, сьогодні це ліс, завтра буде земля, післязавтра їм потрібні будуть органи людські… Батьківщиною не торгують!», – заявив нардеп.

За його словами, коли готували законопроект про мораторій, автори та експерти боялися, що Україні не вистачить промислових потужностей, щоб переробити увесь той ліс, який не піде кругляком на експорт. Саме тому і вирішили впроваджувати його поетапно. 

Першим етапом була заборона на вивезення найбільш цінних, твердих сортів деревини, яка почала діяти з 1 листопада 2015 року. Другим етапом має стати заборона на експорт сосни – з 1 січня 2017 року. 

Проте, зараз усі страхи відпали, – каже нардеп, – і за останній рік спостерігається суттєве пожвавлення в плані інвестицій у деревообробну галузь.

«Коли ми вводили мораторій, нашим завданням було відновлення вітчизняної деревообробної промисловості шляхом побудови нових підприємств, створення робочих місць, виготовлення продукції з доданою вартістю. Нині на Житомирщині вже створено десятки нових підприємств, які займаються лісопереробкою. Люди працюють і планують надалі збільшувати обсяги виробництва. Приймати подачку у 600 мільйонів євро, коли інвестори тільки в одну Житомирщину вклали від 200 до 300 мільйонів євро, це просто ганьба. Спершу ввели мораторій, люди нам повірили, почали вкладати гроші в розвиток лісопереробної галузі, а ми просто так відмовимо? Хіба до нас після цього ставитимуться серйозно? Якщо іноземці хочуть переробляти український кругляк, нехай створюють свої підприємства в Україні, а як не хочуть – хай рубають свій ліс», – зазначив народний обранець.

Прес-служба народного депутата України Борислава Розенблата

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі