Політика

З житомирських нардепів-мажоритарників лише Литвин проти заборони ввезення з Росії книг антиукраїнського змісту

8 December 2016, 14:14

На ранковому засіданні 8 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту».

За проект закону у другому читанні та в цілому проголосували 237 народних депутатів. З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області п’ятеро проголосували «за», а депутат від Новоград-Волинського округу Володимир Литвин (група «Воля народу») – один з двох нардепів, які голосували «проти». Другий – мажоритарник від Дніпропетровської області, позафракційний Ярослав Безбах. Жодного голосу за законопроект не дала фракції Опозиційного блоку.

«Однією з основних загроз національній безпеці України з боку Російської Федерації є продовження інформаційно-психологічної війни, приниження української мови і культури, фальшування української історії, формування російськими засобами масової інформації, зокрема друкованою продукцією, викривленої інформаційної картини світу. На сьогодні понад 70% друкованої продукції , що реалізується в Україні, є продукція РФ і більшість її – це контрафактна продукція. Внаслідок недостатньої урегульованості в національному інформаційному просторі України нині спостерігається низка негативних явищ, які стоять на заваді, як розвитку суб’єктів ринку, так і забезпеченню інформаційних прав та свобод громадян, а подекуди й створюють загрози національній безпеці України. Наразі, існує необхідність створення механізму контролю за імпортом видавничої продукції з метою протидії інформаційній агресії Російської Федерації, дотримання вимог законодавства України щодо заборони пропаганди ксенофобії, тероризму, сепаратизму, тощо», - так Кабмін обґрунтовував необхідність прийняття цього закону.

Інформацію про прийняття закону щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту опублікував сайт Верховної Ради.

«Згідно із документом, видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена на її території, за умови наявності відповідного дозволу, крім видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводженому багажі загальною кількістю не більше 10 примірників. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, забезпечує реалізацію цього Закону шляхом видачі (відмови у видачі, переоформлення, видачі дубліката, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, на митну територію України», - інформує прес-служба Верховної Ради.

Аналіз та оцінку видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, здійснює експертна рада центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, яка формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, видавців, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, соціальних психологів, медіаекспертів та інших фахівців інформаційної сфери.

За інформацією Урядового порталу, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко у вересні цього року повідомляв, що офіційна статистика за останні 3 роки свідчить про стабільне падіння імпорту російських книг в Україну. Разом з цим основною проблемою залишається «сіре» завезення, коли через кордон масово завозять  книжкову продукцію дрібними партіями до 50 кг на людину. Таким чином за різними оцінками, до 70% книжок, які поширюються в Україні, мають походження із країни-агресора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі