Культура

Письменники з Росії та Німеччини брали участь у літературному конкурсі «В городе Бердичеве»

10 December 2016, 10:49

У Бердичеві 9 грудня нагородили лауреатів IV щорічного конкурсу «В городе Бердичеве», присвяченого пам’яті Василя Гроссмана. Фестиваль названий на честь дебютного оповідання видатного письменника. фронтового кореспондента Василя Гроссмана. У конкурсі змагалися малі прозові твори, тематично пов’язані із містом Бердичів.

Про це повідомляє Громадське радіо.

«На відміну від попередніх років, попри згадку темних історичних моментів нашого міста – масових страт євреїв, нацистської окупації – автори відходять від важких тем до легших. Навіть є елементи містики, як у творі Олега Стецюка, коли вулиця одного міста – Дрогобича – має продовження у Бердичеві. Це ламає мізки членам журі, і, думаю, читачам це буде цікаво», – розповів організатор конкурсу, голова БМРГО «Добра справа» Юрій Балюк.

За його словами, цього року учасники почали змінювати образ міста, відходити від Бердичева як місця масових страт євреїв.

Ще однією особливістю стало те, що журі цьогоріч не визначало перше, друге і третє місця серед переможців, а назвало трьох лауреатів. Про свій твір розповідає один з лауреатів конкурсу, уродженець Дрогобича Олег Стецюк:

«Я ніколи не був у Бердичеві, а написати про місце, у якому ти ніколи не був, дуже складно. Тому я намагався шукати аналогії. Бердичів за розмірами такий самий, як Дрогобич, обидва міста мають багато єврейську спадщину. Потім починаєш глибше цікавитися містом, бачиш, що у Бердичеві є хоральна синагога – у Дрогобичі також є хоральна синагога, у Бердичеві є костел кармелітів босих, у Дрогобичі – кармелітів взутих. Я намагався знайти цей елемент для переходу. Моє оповідання – це конструкція, яка показує, що життя може сплестися воєдино. Наш світ символічний, і в символіці багато знаків. Твір був саме про знаки», – розповів лауреат конкурсу.

Хоча мови подачі творів на конкурс лише українська та російська, крім українських письменників, участь у фестивалі взяли автори із Росії та Німеччини.

Довідково. Міжнародний літературний конкурс ім. В. Гроссмана «В городе Бердичеве» — конкурс короткої прози, без вікових та професійних обмежень. Василь Семенович Гроссман — письменник, фронтовий кореспондент. Народився і деякий час жив у Бердичеві. В цьому місті його матір було страчено під час німецької окупації в 1941 році. Приймав безпосередню участь у Сталінградській битві. Оповідання Василя Гроссмана «В городе Бердичеве» стало дебютною художньою публікацією, поява якої чітко визначила майбутнє уродженця Бердичева як письменника. Однойменний літературний конкурс має на меті надати можливість дебютувати сучасним авторам та прославити, увічнити в своїх творах Бердичів, як свого часу зробив це Василь Семенович Гроссман.

Як повідомляв Житомир.info, переможниця конкурсу імені Ґарета Джоунза журналістка Катерина Кіндрась, яка проживає у США, передала свій приз у розмірі $700 до свого рідного села на Житомирщині як внесок для майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі