Суспільство

Житель Житомирської області переробив стареньку Ладу, і тепер вона їздить на деревному вугіллі

13 December 2016, 09:38

Житель села Климентіївка Баранівського району Житомирської області Василь Лашевич переоблаштував свій старенький ВАЗ-2102 (Лада двійка), і тепер він їздить на деревному вугіллі.

Про це повідомляє інтернет-видання Час плюс.

«Як втричі зекономити на пальному — добре знає Василь Петрович Лашевич із Климентіївки Баранівського району. В нього ось уже півроку відпрацював старенький, ще 1972 року, ВАЗ-2102, перероблений у диво-машину, яку не потрібно заправляти ні бензином, і навіть не газом, а звичайним, власноруч зробленим, деревним вугіллям. Його на 100 кілометрів знадобиться всього мішечок, а якщо такого не знайдеться, то можна і пластик укинути, і шкаралупи горіхів, тобто те, що знайдеться під рукою і що здатне горіти», - пише сайт. 

Журналістам видання чоловік зізнався, що коли тільки зайнявся переоблаштуванням свого авто, то на нього знайомі подивлялися з посмішкою, мовляв, от витівник, знову щось вигадав. А коли за півтора місяці він уперше виїхав із подвір’я і став роз’їжджати селом та випробовувати власний оновлений автомобіль, то ті самі скептики в чергу ставали, щоб роздивитися принцип роботи, а дехто навіть трубу для диму шукав. Ще й дивувалися — невже нема, напевно, десь таки сховав, адже як таке може бути? Деревне вугілля машина пожирає, а диму не випускає? І ось, уже за півтора роки, його машина-трудівниця, як дід Василь сам її називає, встигла не один раз з’їздити і в Новоград, і в Житомир, і в Бердичів. І скрізь для всіх таке авто вдивовижу, навіть, коли поліція зупиняє на дорозі і бачить такий агрегат, то тільки з посмішкою бажає винахіднику щасливої дороги!

Фото Час плюс

Демонструє Василь Петрович свій автомобіль та розповідає про принцип роботи з таким вогником в очах, який зараз дуже рідко у кого можна побачити. Видно, що він любить ставити собі мету і досягати її, любить свою справу, любить працювати зварювальником, і хоча вже й здоров’я не те що раніше, але завзяття до справ не поменшало. Пояснює, що можна було б зробити й автомобіль на дровах, але при згоранні їх виділяється багато пари, яка потрапляє в газ, на якому працює двигун, і розбавляє його. Окрім того, довелося б ставити додаткові фільтри, а для цього ще потрібне місце в багажнику. Тому краще використовувати деревне вугілля, яке він випалює сам. Але й тут нічого не робиться даремно, поки готується вугілля в бочці, на ній зверху в каструлі вариться їжа для худоби, якої в цьому господарстві чималенько.

Василь Петрович показує нам і в багажнику, і під машиною цілі системи, детально розповідає, де газ охолоджується, де очищується, проходячи через фільтри, а потім подається в карбюратор.

Фото Час плюс

— Двигун утягує газ, як цигарку викурює, — пояснює, посміхаючись, чоловік, хоча сам веде виключно здоровий спосіб життя, — і от на ньому машина й працює. Потужність, звичайно, менша, ніж на бензині. Їде автомобіль від 60 до 90 км/год. Економія на пальному колосальна! Я вдень проїжджав до 100 км, тому за 2 тижні зекономив до 3 тисяч гривень.

Бензин водієві потрібний, але тільки для того, щоб заводити автомобіль та трішки його прогріти, але зовсім мало! Адже потім двигун переходить на газ, і все — поїхали! Їздив Василь Петрович уже і в Бердичів, і в Житомир, але є одна невеличка незручність — через кожних 30 км потрібно зупинятися та підсипати вугілля, чистити фільтр, але ж якщо порівнювати такі невеликі незручності з колосальною економією, то власник авто звісно що у виграші! А його машина-трудівниця чи не щодня перевозить вантажі, бо у господарстві техніка завжди потрібна.

— Вона в мене не для розкоші, — посміхається Василь Петрович, — а для господарства. Возить і картоплю, і метал, і котли. Усе, що мені потрібно. Звичайно, ідея не моя, я підглянув її в Інтернеті, але от підлаштовував під свій автомобіль сам. Півтора місяці проводив випробування, адже система тут не проста. З вуглекислого газу, який виділяється при згорянні, при великій температурі і при нестачі кисню з формули СО2 вигорає одна молекула кисню і виходить СО, чадний газ або він ще називається газген, який горючий, як пропан, і на ньому й їде машина.

Фото Час плюс

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі