Влада

Жителі села Іванківці Житомирської області готові перекривати трасу, бо при створенні ОТГ не врахували їхню думку

22 December 2016, 16:06

Одразу дві групи людей з Бердичівського району приїхали пікетувати сесію Житомирської обласної ради 22 грудня. Мешканці Гришківців виступають проти підприємства, яке виготовляє деревинне вугілля, люди із села Іванківці – обурені створенням об’єднаної територіальної громади, у яку приєднали їх село.

Щоб пояснити, чим саме людей не влаштовує створення Семенівської ОТГ, їм дають можливість виступити перед депутатами.

«Під добровільне об’єднання потрапили наші села, які рішенням сільрад записані у Семенівську ОТГ. Відповідно до закону, передувати таким рішенням мали б громадські слухання. У той же час при утворенні Семенівської громади відбулося порушення статті 6 Закону «Про добровільне об’єдння громад». Зокрема, не були проведені громадські слухання жителів Великонезгірецької, Красівської, Закутинецької, Терехівської, а громада Іванковецької сільської ради взагалі проголосувала проти такого формату об’єднання. Таким чином, ми вважаємо, що наші конституційні права та свобода грубо порушені. Вимагаємо скасувати утворення Семенівської ОТГ. Звертаємося до вас, шановні наші обранці, з проханням взяти ситуацію під свій контроль, звернутися до органів прокуратури щодо дотримання законності при утворенні Семенівської громади. Заявляємо, що домагатися будемо в судах. У нас позов готовий і ми обов’язково будемо звертатися до суду», - зачитала звернення представниця громади Тамара Бевзо.

Мітингувальники передають своє звернення голові облради і наголошують: якщо їх не почують - готові перекривати дорогу і блокувати залізничні шляхи.

«Ми за децентралізацію влади, але ми за реформи справедливі, які не обговорюються в кулуарах депутатом Верховної Ради і кишеньковим сільським головою. За реформи, які підписуються не на колінах таємно, а підписуються народом. Дійсно, Іванківецька сільська рада ініціювала питання щодо оформлення нас до громади Семенівської. На сесії, де був присутній наш губернатор Ігор Петрович, дійсно, це питання піднімалося. Ми знаємо, що невід’ємною складовою цього процесу мають бути народні слухання, народні обговорення. Скажіть, будь ласка, чому Іванковецька сільська громада приймала рішення у кількості сільського голови, який керує всіма. У нього повноваження більші, ніж у президента, повірте, кажу правду. Він із 9 депутатами прийняв рішення приєднати нас до незрозуміло якої громади, ним створеної. Дійсно, в Семенівці обговорення проходили, люди були проти. Чому проти? Тому що ми самодостатня сільська рада, ми можемо себе утримати, у нас є аграрні підприємства, ми маємо достатньо коштів утримувати наші населені пункти. Ми прийшли до вас з єдиним проханням: організуйте ініціативну групу депутатів, терміново вивчіть питання щодо об’єднання Семенівської громади у законодавчому полі, не так, як хотілося окремим олігархам, а так, як воно повинно бути. Ми проти громади, і ніколи в житті в таку громаду не вступимо. Якщо ви не дослухаєтесь до нас, у нас залізна дорога, у нас траса міжнародного сполучення. Ми дійдемо до Києва, але в цю громаду, куплену за гроші і за оселедці, ми точно не підемо», - каже Тамара Бевзо.

Депутати пообіцяли розглянути звернення мітингувальників та поінформувати громадськість.

«Ви щойно говорили про Конституцію, про закон – ми маємо діяти виключно в межах правового поля, яке передбачене законодавством. Я обіцяю передати це звернення в обласну комісію з питань регламенту і попросимо у якомога коротший термін розглянути це питання. Щодо незаконних дій, у нас є прокуратура, є поліція, є СБУ. Вони присутні тут. Знаючи, що ви приїхали, я переговорив з керівництвом. Вони поки не мають ніяких документів і скарг. Тому ви звертайтесь, будь ласка. Ми не маємо розглядати: законно чи незаконно. Те, що в наших повноваженнях, ми обов’язково розглянемо і проінформуємо вас і депутатів», - зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Житомир.info  

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі