Події

Прокуратура Житомирської області дійшла до Вищого спеціалізованого суду, щоб повернути з незаконної оренди 722 га землі

30 December 2016, 09:44

Прокуратура Житомирщини відстояла у вищій судовій інстанції повернення до земель запасу сільських рад 722 га угідь вартістю понад 19 млн грн з незаконної оренди.

Про це 29 грудня повідомила прес-служба прокуратури області.

«Установлено, що у 2011 році розпорядженнями Чуднівської райдержадміністрації уродженцю Одещини неправомірно надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення фермерського господарства та у подальшому затверджено проекти землеустрою щодо їх відведення із земель запасу сільських рад. На підставі цих розпоряджень терміном на 25 років укладено 22 договори оренди землі загальною площею 722 га вартістю понад 19 млн грн. Однак, усупереч вимогам Закону України «Про фермерське господарство», райдержадміністрація передала земельні ділянки, які не мають спільних меж та  розташовані на значній відстані одна від одної на території 5 різних сільських рад Чуднівського району. Крім цього, 32-річний «латифундист» у заяві не обґрунтував, для чого бере таку значну площу земель та наявність техніки для  її обробітку. Також, у договорах встановлено розмір орендної плати без проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що є порушенням вимог Закону України «Про оренду землі» та Закону України «Про оцінку земель», - йдеться у повідомленні.

Прокуратурою Чуднівського району у серпні 2015 року було заявлено позов про визнання незаконними розпорядження райдержадміністрації, договори оренди  недійсними та зобов’язання орендаря повернути усі земельні ділянки сільськогосподарського призначення на користь держави в особі сільських рад. Однак, апеляційним судом Житомирської області позов задоволено частково, а в поверненні угідь – відмовлено.

Прокуратура області не погодилася із зазначеним рішенням та подала касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який доводи прокурора визнав обґрунтованими та зобов’язав орендаря повернути усі 22 ділянки до земель запасу сільських рад Чуднівського району.

Як повідомляв Житомир.info, в Чуднівському районі колишній керівник сільськогосподарського товариства неправомірно оформила на власне ім’я, як уповноважена особа членів реформованого КСП «Карпівці», державні акти на землю площею понад 154 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі