ДОПОМОГА

На замітку житомирянам: як відшкодувати збитки, якщо через перепад напруги зіпсувалася техніка

30 December 2016, 14:05

Ремонт техніки - недешева справа і нерідко обходиться у «кругленьку» копієчку. 

Як повернути збитки, якщо техніка пошкодилася саме через перепади напруги, розповів сайт Житомирської міськради з посиланням на Державну інспекцію з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Житомирській області.

«До інспекції Держенергонагляду часто звертаються громадяни з питаннями про порядок відшкодування збитків із-за пошкодження побутової техніки через різкі перепади рівня напруги в їхніх оселях. До кого звернутися за допомогою та роз’ясненнями?

За законодавством, електропередавальна (енергопостачальна) організація, згідно договору, зобов’язана надавати електричну енергію з якісними характеристиками, які визначені державними стандартами.

Взаємовідносини між споживачами та енергопостачальною організацією регулюються Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. №1357 (зі змінами та доповненнями) (далі - ПКЕЕН). Крім того, згідно діючого законодавства, енергопостачальна організація (обленерго чи районні електричні мережі) або житлово-експлуатаційні підприємства (КВЖРЕП, ОСББ, ЖБК та інші) мають реагувати на скарги населення щодо неналежного рівня надання послуг та відшкодувати збитки, заподіяні внаслідок порушення його прав. Проте юристи кажуть: в реальному житті добитися відшкодування заподіяного збитку проблематично, але це можливо при виконанні певної послідовності дій», - йдеться у публікації.

У таких випадках порядок дій наступний:

1. У разі порушення енергопостачальником умов договору про користування електричною енергією споживач викликає представника енергопостачальника для складання та підписання акту-претензії споживача, в якому зазначаються терміни, види, відхилення показників з надання послуг тощо. 2. Після проведення всіх вимірів і складення Акту-претензії, а також встановлення розміру збитків (для визначення розміру збитків по ремонту побутової техніки і причини виходу з ладу даної техніки, Вам необхідно звернутись до сервісного центру) письмово звертайтесь до енергопостачальника (відповідного РЕМ) для відшкодування всіх витрат, понесених внаслідок виникнення перепадів напруги.

2. Після проведення всіх вимірів і складення акту-претензії, а також встановлення розміру збитків (для визначення розміру збитків по ремонту побутової техніки і причини виходу з ладу даної техніки необхідно звернутись до сервісного центру) письмово звертайтесь до енергопостачальника (відповідного РЕМ) для відшкодування всіх витрат, понесених внаслідок виникнення перепадів напруги.

3. Якщо ж технологічне порушення трапилося в електричних мережах житлово-експлуатаційного підприємства, зверніться до нього, щоб воно створило комісію для службового розслідування того, що стало причиною аварії і які її наслідки. Далі, посилаючись на складений комісією акт, потрібно написати до того ж житлово-експлуатаційного підприємства заяву і вказати розміри збитків, які складаються з вартості оплати ремонту пошкодженої побутової техніки. Протягом місяця житлово-експлуатаційне підприємство зобов’язане виконати вимогу споживача або прислати письмову відмову з поясненням її причини.

4. Пошкоджену техніку треба ремонтувати тільки в сервісних центрах, які повинні видати квитанцію про оплату ремонту і довідку про те, що спричинило такі пошкодження з мокрими печатками, щоб мати можливість відшкодувати заподіяну шкоду.

5. Якщо енергопостачальна організація або житлово-експлуатаційне підприємство відмовляються у відшкодуванні витрат, то можна звернутися до суду з позовом.

«Як не дивно, але «вибити» компенсацію з житлово-експлуатаційного підприємства буває легше, ніж з енергопостачальної організації. Правда, навряд чи комунальники видадуть її живими грішми - швидше за все за Вашою згодою запропонують зарахувати до майбутніх платежів за житлово-комунальні послуги. Окрім матеріальної компенсації, Ви можете зажадати відшкодування морального збитку - цю суму визначить суд. До речі, від держмита при судових витратах споживач звільняється, а Управління захисту прав споживачів повинно надати безкоштовно адвоката. До розміру збитків можуть бути віднесені і інші витрати, пов’язані з підготовкою до суду», - пояснює Держенергонагляд в Житомирській області.

Детальніше - на сайті міськради

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році через перепад напруги згоріла техніка у мешканців 5-поверхівки на Перемоги, 46-а в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі