Політика

На півночі Житомирщини на Різдво організували вертеп та започаткували фестиваль

11 January 2017, 12:14

Жителі північних районів Житомирської області відзначили Різдво в кращих народних традиціях. Тут люди вміють завзято працювати і так само активно відпочивати. Привітав земляків зі святами і народний депутат України Володимир Арешонков.

Святкову робочу поїздку народний обранець розпочав з Овруча, де 8 січня було започатковано фестиваль колядки «Овруччина колядує». Участь у фестивалі взяли 39 колективів з усього району. Серед них – зведений хор Овруцької міської ради на чолі з міським головою. Підводячи підсумки року, Іван Коруд подякував народному депутату Володимиру Арешонкову за допомогу у вирішенні нагальних проблем.

«Володимир Юрійович опікується громадою, переживає, він сьогодні думає за людей і вирішує ті питання, які громада ставить перед ним», - говорить Іван Коруд.

Однак святкуваннями не обмежились. Володимир Арешонков разом з овруцькою громадою оглянув територію при в'їзді в райцентр, яка була підтоплена понад 20 років. Будинки стояли у воді, а жителі жартома називали цю ділянку місцевою Венецією. За сприяння Володимира Арешонкова, обласної, районної влади, було збудовано гідроспоруду, яка вирішила питання водовідведення.

«Навіть в тапочках можна залазити, а то останні років 2-3 вище колін вода в домі стояла, - з жахом згадують місцеві. – Не віриться, що виходиш з двору – і в нас асфальт! Ми дуже вдячні вам, що ви нам допомогли. Що ми зараз живемо тут як нормальні люди».

Коли вдома тепло й чисто - можна й святкувати. Вже традиційно на другий день Різдва проводять «Різдвяний вертеп» в Ушомирській об’єднаній територіальній громаді на Коростенщині. Цьогоріч колядувати в Ушомир – центр громади - прибули представники з усіх сіл громади, а також сусіди. Їхали не лише на автівках, а й на колоритних запряжених конях. З імпровізованої сцени біля Будинку культури лунали старовинні колядки та добрі побажання.

«У нас сьогодні буде і багаття, і кутя, і узвар. Кожному, хто до нас прибуде, ми даємо гарну коляду - зберігаємо наші чудові народні традиції», - розповідає очільниця Ушомирської громади Людмила Мала.

«Різдвяний вертер» традиційно відбувся за сприяння Володимира Арешонкова. Народний депутат підкреслює велике значення збереження колядування як традиційного елементу різдвяних свят. Це збереження правічної мудрості наших предків, що нині гуртує представників різних поколінь.

«Ми намагаємося не просто не забувати про культурні, духовні наші корені – ми намагаємося робити все, щоб наші діти, наші нащадки продовжували ці традиції. Підтвердженням цьому є і чудовий виступ дитячого колективу в Овручі», - говорить Володимир Арешонков.

Народний обранець підкреслює, зокрема, унікальну красу мови словечанського краю, що увібрали колядки на Овруччині. Так само неповторними є традиції колядування на Коростенщині.

«Я переконаний: житиме наш край, житимуть люди, будуть підтримувати свою культуру, свої корені, свої традиції – і обов’язково буде майбутнє у нашої рідної землі, у нашої держави Україна», - наголошує Володимир Арешонков.

Прес-служба народного депутата Володимира Арешонкова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі