Влада

У Житомирській обласній лікарні розповіли, коли і як пацієнти зможуть проходити обстеження на новому комп’ютерному томографі

11 January 2017, 13:00

Сучасний комп’ютерний томограф 11 січня презентували в комунальній установі «Обласна клінічна лікарня ім. Гербачевського».

«Це комп’ютерний томограф 32-спіральний, такого комп’ютерного томографа у нас в області ні у приватних, ні в комунальних установах немає. У комплексі з МРТ ми зараз маємо повний спектр досліджень, якими можемо забезпечити жителів нашої області для того, щоб вони пройшли якісну діагностику і відповідно якісне лікування», - зазначив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського Богдан Леськів.

За словами головного лікаря, апарат вже випробували, а обстежувати на ньому пацієнтів почнуть через місяць.

«22 грудня (2016 року) цей апарат заїхав в обласну лікарню, ми ще не мали можливості на ньому працювати. Вчора ми зробили відповідні дослідження, апарат працює, ніяких зауважень до апарату немає. Пацієнти будуть проходити обстеження за направленням лікаря, по тих пільгових категоріях так само, як і по магнітно-резонансному томографу. Буде спільне розпорядження голови обласної адміністрації та голови обласної ради, де буде визначено пільгові категорії, які безкоштовно будуть мати можливість пройти це обстеження. Хто не увійде в ту категорію пільгову, будуть відшкодовувати розхідні матеріали - це плівка і контраст», - сказав  Богдан Леськів.

Також він назначив, що нині підготовлена комп’ютерна програма, за допомогою якої медики з районів зможуть проводити дистанційний запис пацієнтів на цей апарат.

«Заступник головного лікаря за направленням свого фахівця зможе увійти в базу даних нашого апарату і записати на певну дату і час свого пацієнта», - каже головний лікар.

Очікується, що апарат працюватиме цілодобово, але для цього медики мають пройти необхідне навчання.

«Перші пацієнти пройшли вчора обстеження, в середині лютого (2017) ми плануємо почати працювати. 23 січня заїжджають представники фірми-постачальника зі своїми фахівцями і будуть вчити наших лікарів працювати на цьому апараті. Думаю, що з середини лютого він запрацює у цілодобовому режимі», - розповів Богдан Леськів.

Томограф та додаткове обладнання придбали за майже 12 млн грн. Технічні параметри томографа дозволяють збільшити швидкість сканування, отримувати більш якісне зображення та зменшити променеве навантаження на пацієнтів.

«Скажімо, кістковий режим МРТ не оцінює кістку, робить це КТ, також він оцінює «свіжу кров» - свіжі крововиливи, інсульт, гематоми, травми, підтікання судини. Це невідкладні гострі травми, нейрохірургія чи будь-яка інша політравма - це завдання комп’ютерного томографа в першу чергу», - розповіла лікар-рентгенолог Наталія Гнатишина.

У лікарні очікують, що навантаження на комунальний КТ буде досить великим. Для порівняння розповіли, що попри те, що на МРТ щоденно обстежується до 25 людей, черга нині розтягнулася до липня.

Голова Житомирської ОДА вважає, що придбати і встановити томограф менш ніж за півроку змогли завдяки співпраці обласної адміністрації та облради.

«Кошти на цей апарат були виділені 21 липня (2016 року). Ви всі пам’ятаєте, які політичні перипетії були на рахунок МРТ, його закуповували 2 роки. Ми це зробили за півроку, сьогодні ми його відкрили, встановили для людей, для того, щоб люди користувалися. Я веду до того, що коли є співпраця і злагоджена робота між обласною адміністрацією та обласною радою, то можна гори звернути і робити все тихенько без політики, без зайвого піару», - сказав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич,

«Сьогодні, коли розпочався процес реформи у галузі охорони здоров’я, ми розуміємо, що обласна лікарня ім. Гербачевського - це лікарня третього рівня. Тобто, тут має бути найсучасніше обладнання, найкомфортніші умови для лікарів і пацієнтів з усієї області», - розповів голова Житомирської облради Володимир Ширма.

Він зазначив, що минулого року з обласного бюджету на обллікарню було витрачено 57 млн грн, і за декілька тижнів у цьому закладі відкриють лабораторне відділення.

Як повідомляв Житомир.info, на покупці КТ зекономили більше мільйона гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі