Влада

Члени виконкому сперечалися про те, чи потрібно приймати безхатченків у пунктах обігріву при житомирських ЖЕКах

12 January 2017, 13:34

На час різкого похолодання при житомирських ВЖРЕПах облаштували пункти обігріву, до яких поки звертається не багато охочих. Але проблема полягає ще й у тому, що до них звертаються й безхатченки, які можуть бути нетверезими та мають різні інфекційні захворювання. Зважаючи на це члени виконкому 12 січня обговорили доцільність перенаправляти бездомних осіб до спеціального центру, який функціонує у Житомирі по провулку 1-й Іподромний, 15-а.

Із такою пропозицією під час засідання виступила член виконкому Віра Гринишина.

«Я поцікавилася питанням центрів обігріву, які зробили в ЖЕКах. Справа в тому, що люди, які потребують обігрівання в холоди, не думаю, що ЖЕКи будуть раді їх там бачити. Тому що, якщо подумати логічно і змоделювати ситуацію, то туди мають звертатися люди, які неблагополучні або, можливо, в стані алкогольного сп’яніння. Зробити 12 центрів обігріву в ЖЕКАХ, – по перше, стільки не потрібно, по-друге, ЖЕКи не пристосовані для того, щоб там надати якусь допомогу або їх обігріти: там немає ні одягу, ні належних санітарних умов, щоб потім після цих людей там можна було щось почистити-розчистити. Цими ЖЕКами користаються усі громадяни міста. Тому я вважаю, що це зовсім не допоможе ситуації в тому, щоб ми могли врятувати людей, які потребують зігрівання в ці дні. Намети, які були раніше, теж не допоможуть, тому що ми знаємо, що в минулі роки люди, які в них заходилися, зловживали й алкогольним напоями, що було недоцільним. Але і ЖЕКи теж не вирішать проблеми, тому що, вибачте мене, ви знаєте, як ці люди виглядають: там і запах неприємний, і хвороби інфекційні вони мають… Я вважаю, що це абсолютно алогічне рішення було ЖЕКи застосувати. Що ми пропонуємо з Владиславом (директор благодійної організації «Міський центр обліку бездомних осіб» і ЖОГО «Милосердя» Владислав Паламарчук, – ред.): виділити один черговий автомобіль, який буде привозити безхатченків, які вже реально замерзають і не можуть пересувати самі, щоб їх доставляли в центр «Милосердя». Там є місця, їх готові прийняти. А для того, щоб про це знали ті люди, яким це потрібно і які ще можуть самі дійти до Центру, а також усі небайдужі, пропоную зробили листівки і розклеїти їх на сміттєвих баках», – пояснила Гринишина.

У відповідь на її пропозицію заступник Житомирського міського голови Олександр Фещенко зазначив, що за результатними роботи оперативного штабу було вирішено зменшити кількість пунктів обігріву при ЖЕКах майже наполовину.

«У нас було засідання оперативного штабу, на якому було прийнято рішення зменшити кількість пунктів обігріву з 13-ти до семи-восьми. Насправді ми побачили, що до тих пунктів, які знаходяться на окраїнах, людям проблематично діставатися. Далі з метою більш ефективної роботи цих пунктів обігріву доручили представникам служби ДСНС виділити по одному представнику для нічного чергування, бо справді є проблема: працівники ЖЕКів побоюються, що люди в нетверезому стані туди йтимуть не з добрими намірами вночі. Але є чіткі правила взаємодії, якщо люди просяться на пункт обігріву. По-перше, працівник ЖЕКу і зараз уже працівники ДСНС мають надати першу медичну допомогу (вони всі навчені), далі: терміново викликається швидка допомога, яка відвозить людину в центр надання первинної медичної допомоги. Якщо бачимо, що потрібна патрульна поліція, то терміново викликається й вона. Якщо людина у тверезому стані, але їй просто треба відігрітися, то справді надаємо чай-каву – вона відігрівається і далі собі рухається в своєму напрямку. Пропозиція співпраці з паном Владиславом приймається, але щодо автомобіля треба подумати в робочому порядку, тому що на автомобіль треба водій, який матиме щоночі виходити», – зазначив чиновник.

На недоцільності виділяти окремий автомобіль, у якому підвозити безхатченків до Центру обліку бездомних осіб, наголосив член виконкому – начальник Житомирського відділу поліції ГУНП в Житомирській області Михайло Сорока.

«Є наряди патрульної поліції. У законі чітко передбачене поняття «поліцейське піклування», за яким надається допомога людям, які опинилися в складних життєвих умовах. Просто можливо трошки доповнити питання координації», – сказав він.

Зі свого боку, член виконкому та керівник ВЖРЕПу №8 Світлана Півоварова зауважила, що від переохолодження безхатченки зазвичай рятуються біля елеваторних вузлів опалення у підвалах, які не бажають залишати.

«У них у всіх поділені елеваторні вузли. Це не сьогоднішня тема – так було завжди. Сьогодні всі підвали забиті печами – от вони там і обігріваються, там комфорті умови, там тепло. До пунктів обігріву звертаються більш-менш благополучні люди, в яких є прописка і житло, а до пункту обігріву забрів, бо йшов здавати пляшки, або ж можуть зайти люди, які приїхали з інших районів і просто замерзли. От у нас за три дні було всього шість осіб», – сказала вона.

Директор благодійної організації «Міський центр обліку бездомних осіб» і ЖОГО «Милосердя» Владислав Паламарчук у свою чергу додав, що всі безхатченки, які звертаються до них саме взимку, хворіють на педикульоз.

«Я не знаю, з якої причини, але в Житомирі немає жодної прожар очної шафи – ми так і не знайшли жодного камери. Ми утилізуємо ці речі. Тому ми з Ольгою Миколаївною (керуюча справами виконкому Ольга Пашко, – ред.) придумали таку акцію, що з понеділка по п’ятницю у міськраді збиратимуться теплі речі для безхатченків», – повідомив він.

Також Паламарчук звернувся до членів виконкому з проханням допомогти Центру обліку бездомних осіб із продуктами харчування.

«Відкрию вам таку таємницю: хліб ми якось просимо у тюрми. Тобто ту їжу, яку «зеки» відмовляються їсти, споживають наші», – сказав благодійник.

Врешті-решт, пілся тривалого обговорення, всі 14 присутніх членів виконкому проголосували за те, що взяти до відома та опрацювати інформацію, надану Вірою Гринишиною та Владиславом Паламарчуком.

Як повідомляв Житомир.info, протягом 7-9 січня до пунктів обігріву, облаштованих у ВЖРЕПах, звернулися 50 осіб, із яких на нічліг залишалися не більше шести осіб. Загалом при ЖЕКах наразі працюють 12 пунктів обігрів. Загалом по області, протягом 7-8 січня, до пунктів обігріву звернулися 47 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі