Культура

У Житомирі на майдані Корольова провели майстер-клас з виконання щедрівок і традиційних танців

13 January 2017, 20:15

З традиційними українськими співанками та щедрівками – саме так пройшов фолк-фест «Щедрий вечір» на майдані Корольова у Житомирі 13 січня 2017 року. Організатори свята тішаться, що сьогодні на головній сцені міста співають українських новорічних обрядових пісень не лише житомирські колективи, а й гості із Києва.

«Зі Щедрим вечором усіх житомирян усіх вітаю, із багатою кутею. Це прекрасне свято, майже завершення всіх різдвяних святок. Сьогодні управління культури власними силами організували цей фольклорний фестиваль. Сьогодні тут будуть працювати: наш Палац культури, колективи, гурт «Джерельце», гурт «Надія», «Козацька берегиня», а також гості із Києва «Бурса фольклор» та гурт традиційної української музики «Варйон», - розповідає начальник управління культури Житомирської міської ради Ніна Рябенко.

Зокрема, житомирський зразковий фольклорний гурт «Джерельце» влаштував для глядачів справжнє театралізоване дійство із танцями, поліськими щедрівками та головною героїнею Старого нового року – Маланкою.

«У нас поліські щедрівки з побажаннями, віншуваннями, добробуту, гарного здоров’я, щоб у сім’ї був лад, самопочуття господарю, господині, їхнім дітям», - каже керівник зразкового фольклорного гурту «Джерельце» Ангеліна Нестерова.

«Коза - це символ родючості, вона у нашому обряді помирає, а потім відроджується як і природа», - пояснює учасник зразкового фольклорного гурту «Джерельце» Іван Черниш.

Родзинкою свята став майстер – клас з виконання щедрівок і традиційних танців від відомого фольклориста Валерія Гладунця. Долучилися до свята Старого нового року більше сотні житомирян різного віку, які підспівували та підтанцьовували виступаючим.

«З душою слухаю і поважаю усі ці українські пісні. Я сам виріс у селі, то я знаю як ходили щедрували, колядували. Це дуже цікаво і зараз дітям усе це передається. Дай Боже, щоб усі були щасливі і здорові», - говорить Микола.

Як повідомляв Житомир.info, під час ексклюзивного інтерв’ю у програмі «Приїхали» фольклорист Валерій Гладунець разом із учасниками проекту «Бурса фольклору» розповів, чим важливі колядки та щедрівки, як саме вони обирають населені пункти для відбору фольклорних матеріалів та чи важко нині шукати джерела українських традицій у містах і селах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі