Влада

На ліквідацію наслідків африканської чуми в Житомирському районі витратили 81 тисячу гривень

17 January 2017, 18:03

 Про пташиний грип, інфекційні захворювання рогатої худоби та африканську чуму свиней 17 січня говорили на засіданні протиепізоотичної комісії у Житомирській облдержадміністрації. Найбільшу увагу фахівці приділили питанню розповсюдження африканської чуми свиней та методів боротьби із цією хворобою. Позаяк лише у 2016 році спалахи хвороби зафіксували у 16 областях України, зокрема й на Житомирщині.

«На даний час на території України за 2016 рік зареєстровано 89 випадків даного захворювання у 16 областях. Якщо в області фіксується одне вогнище африканської чуми свиней (АЧС), область входить у карантинну, і реалізація як свинини, так і іншої прирівняної до неї продукції, забороняється у зв’язку з тим, що введені певні обмежувальні заходи», - каже начальник головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.

Через африканську чуму свиней, яку виявили 10 грудня 2016 року на одному із підприємств у селі Рудня-Городище Житомирського району, досі продовжується карантин. За цей час фахівці провели ветеринарно-профілактичні заходи: знищили 480 свиней, 27 тонн кормів та провели дезінфекцію території. Головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в Житомирському районі Геннадій Журавель каже: на ліквідацію надзвичайної ситуації у районі витратили 81 тисячу гривень.

«Було забезпечено закритий режим. Було встановлено два пости: один на Соснівку, другий при виїзді з Рудні-Городища на Високу Піч і Троянів. Там були встановлені дезінфекційні бар’єри, було цілодобове чергування представниками поліції району та державною ветеринарною службою. Перевірялися усі автомобілі, які виїжджали з даної зони з метою недопущення вивезення звідти тварин і продукції з них. Спалено було 480 свиней. Після цього, як знищили цих свиней, одразу була зроблена дезінфекція державною ветеринарною службою, було спалено усі наявні корми на території - 27 тонн, починаючи від зернової групи, закінчуючи комбікормами. Всіх свиней, що знаходились в зоні захисту, тобто Рудня - Городище, село Гай, люди їх забили та зробили тушонки. З районного бюджету було виділено 81 тисячу гривень на ліквідацію надзвичайної ситуації. Кошти пішли на паливо-мастильні матеріали, на засоби захисту, шприци, дозатори і т.д. На даний час поширення збудника не відбулося на територію. 19 січня, як буде все нормально, то будемо закривати карантин», - сказав головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в Житомирському районі Геннадій Журавель.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі