Україна

Українцям пообіцяли безкоштовні кардіоцентри по всій країні

18 January 2017, 14:05

 У бюджеті 2017 року додатково закладено 150 млн грн для закупівель ангіографічного обладнання для створення мережі кардіоцентрів по Україні.

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час засідання Кабміну 18 січня.

За словами Супрун, якщо ці центри запрацюють, українці зможуть отримувати кардіологічну домомогу і стентування безкоштовно.

"Коли за кошти держбюджеуту відбувалися закупки українськими фармацевтичними організаціями, було закуплено 7179 стентів. Через міжнародні організації планується закупити більше 10 тисяч стентів, а отже врятувати додатково 3 тисячі життів українців", – сказала Супрун.

Крім того, відомство впроваджує програму реімбурсації, щоб ліки стали доступнішими для українців. МОЗ також працює із закордонними компаніями для перегляду та зниження цін на ліки, ПДВ зменшуються до 2,5% .

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Кабміну 18 січня назвав команду Супрун найменш корумпованою, додавши: "Можливо, це не всім подобається, але з цим доведеться рахуватися". Він також закликав припинити суперечки й разом працювати над ключовими змінами у галузі охорони здоров'я."Ті напади, які були сказані проти нашої роботи – це добре. Ми мали змогу переглянули наші програми, перевірити, чи ми все робимо правильно. Коли є помилки, ми повинні їх виправити. Разом ми можемо виграти війну проти корупції, щоб українські громадяни мали доступні ліки", – сказала Супрун.

Раніше Гройсман заявляв, що має намір проводити політичні консультації з призначення міністра охорони здоров'я.

Нагадаємо, на початку року навколо МОЗ розгорівся гучиний скандал. Кардіохірург Борис Тодуров публічно звинуватив МОЗ у зриві закупівель необхідних препаратів, а також відмові Інститутові відкрити філії у Донецькій та Луганській областях.

Крім того, стало відомо, що Інститут серця закуповував препарат "Цефопектам" за найвищою можливою ціною, яку дозволяє купити чинне законодавство

Також Інститут серця повідомив, що відкрив філію у Сєверодонецьку, однак на неї нема дозволу МОЗ.

У МОЗ заявили, що Інститут серця у 2016 році отримав 100% своєї квоти на стенти та мав встановлювати їх пацієнтам безкоштовно.

Тодуров пояснив, що відкрив не "заборонену" філію, а відділення лікарні Сєверодонецька, він брав участь у церемонії відкриття ангіографічного відділення в лікарні міста.

Кардіохірург також пояснив, що в Інституті серця поставили всі 1363 стенти, куплені держкоштом, для пацієнтів самі стенти були безкоштовними, але їм доводилось платити за витратні матеріали та ліки.

Українська правда

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі