Місто

Купання на Водохреща зібрало біля ополонки у житомирському гідропарку сотні людей

19 January 2017, 13:22

 Аби традиційно скупатися в ополонці у житомирському гідропарку 19 січня, зібралися кількасот житомирян. Люди вірять, що вода на Водохреще є цілющою та дарує духовне очищення, у цьому переконують і представники церкви.

«З року в рік ми для себе нагадуємо, що ось ту купель хрещення - омивання від гріхів, ми маємо кожного року робити, робити переоцінку життя, ставати кращими, чистішими, відновлятися не лише через пірнання, а і усвідомлення», - каже протоієрей Свято-Михайлівського кафедрального собору Олександр Стахурський.

«Ми йдемо, щоб очиститися, просимо благословіння Господнього і заходимо в воду. Це найголовніше, бо по вірі вашій дається вам, - так сказав Господь. Тому, якщо ми з вірою це робимо, то ми отримаємо Боже благословіння, яке є в Йорданських водах», - пояснює настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору о. Богдан Бойко.

Незважаючи на холоднечу, у крижану воду пірнають як дорослі, так і діти.  П’ятирічний Ілля зі своїм батьком Миколою вже напоготові.

«Все нормально, це ж корисно, здоров’я прибавляється. Торік купалися і жодного разу не хворіли, такого бажаю й іншим», - говорить Микола Наймушин.

«Дуже добре, дуже холодно»,  - зізнається Ілля Наймушин.

Переодягаються люди як у спеціально облаштованих наметах, так і просто неба. Пані Руслана каже: купальник одягнула, а от із думками збирається й досі.

«Збираюся з силами і йду. Ура, я це зробила. Погода класна, потрібно цим займатися, класно, жесть», - ділиться враженнями Руслана.

Після першого у своєму житті пірнання не може стримати емоцій і пані Віта.

«Я вперше пірнала, задоволена, що моя найкраща подруга мене на це підштовхнула. Люди, пірнайте, хлопцям легше, дівчата, набирайтесь рішучості - це такий адреналін», - каже Віта Артемчук.

«Це має кожен пройти відчути цю Божу благодать. Всім здоров’я, усіх зі святом», - додає Тетяна Дудка.

Відчайдух Іван каже: попри температуру, не міг не підтримати своїх друзів  та й собі пірнув в ополонку.

«Чудово, у здоровому тілі здоровий дух. Захворіти не боїмось, бо і так температура є. Все нормально, ми проспиртовані. Головне, щоб директор не побачив, що я був тут, а не на роботі», - сказав Іван Серилко.

Пірнальник Віталій ділиться: щоб не захворіти, потрібно витертися сухим рушником, одягнутися та випити чогось гаряченького.

«Можна випити чайку, а краще винця червоного», - каже Віталій.

Біля святої купелі зранку чергують рятувальники та працівники швидкої допомоги. Тут вони пробудуть до останнього відвідувача. Нині ж медпрацівники кажуть: все спокійно.

«Ми знаходимось тут з піввосьмої ранку. Чергуємо, щоб усе було добре, дивимося за людьми, надамо допомогу, якщо комусь буде погано. Поки що немає ніяких звернень, люди всі здорові, всі веселі, все добре», - говорить Вікторія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі