Влада

У МОЗ дізналися, чим можна заманити молодих лікарів у село

20 January 2017, 18:57

У Міністерстві охорони здоров’я провели опитування і дізналися умови, за яких молоді українські лікарі готові працювати у селі. Зокрема медики просять МОЗ надати їм житло із туалетом не на вулиці, забезпечити хоча б орендованим автомобілем і заробітною платнею в 10 тис. грн. Крім того, для початку готові приймати лише три тисячі пацієнтів за рік.

Про це 20 січня під час прес-конференції в обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

«Нова система фінансування на основі страхового принципу дозволить лікарю заробляти однакові кошти кругом, де б він не працював. І сільський лікар зможе отримувати гідну зарплату, тому що в нього там є пацієнти. Більше того, в селі лікарю буде трохи простіше, тому що до нього гарантовано прийде все населення села. Якщо в місті він буде змушений конкурувати за пацієнтів із іншими лікарями, то в селі до нього прийдуть всі. Питання в іншому, чи здатне село забезпечити такі умови, щоб лікар захотів туди поїхати. І, щоб це питання не було теоретичним, ми провели опитування, запитавши у молодих лікарів, за яких умов вони готові поїхати працювати до села. Повірте, там абсолютно нормальні умови. Просте житло, щоб у хаті був туалет, а не на вулиці, тобто вони не просять якісь хороми. Машину – можна в оренду, але щоб якась була. Зарплата – 10 тис. грн, що абсолютно реально в новій страховій системі. І три тисячі пацієнтів – не більше, бо тяжко. Це все абсолютно нормальні умови. І я знаю в Україні місця, де це вже є, – це об’єднані територіальні громади, економічно спроможні. Реформа децентралізації планує громади так, щоб була економічна спроможність, щоб у них були власні кошти, аби такі базові умови забезпечувати. Реформа, яка нами придумана, вона, для того, щоб підняти село, а не щоб покарати його», – розповів заступник міністра.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область – одна з 12-ти, які встигли до дедлайну подати до МОЗ проекти госпітальних округів.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі