Місто

У Житомирі День Соборності націоналісти відзначили ходою, а містяни – флешмобом та молитвою

22 January 2017, 16:54

22 січня в День Соборності України в центрі міста паралельно відбувалось одразу декілька акцій. На майдані Соборному зібралось кілька десятків молодих людей з прапорами «Правого сектору», УНА-УНСО та «Національного корпусу».

«Ми зібрались святкувати та відзначати День Соборності, тобто, день єднання всіх українських земель. Ми знаємо, що історично Україна була поділена між багатьма державами і лише 25 років тому здобула незалежність», - каже житомирянин Олег.

«Ми також маємо згадати, що в цей день, за рік до акту злуки УНР та ЗУНР, Українською Центральною Радою був проголошений IV універсал, який вперше проголосив в ХХ столітті незалежність України. Не як гетьманщини, не як квазідержави, а як вільної України. Також ми бачимо цю ситуацію і зараз, коли слабохарактерні політики «просрали», вибачте за вираз, незалежність. І зараз ми бачимо, що слабкі політики, які не можуть між собою домовитись, які вирішують тільки свої кулуарні і фінансові питання, віддають Україну на поталу окупантам», - переконаний житомирянин Андрій.

Після коротких зборів та інструктажу, учасники зібрання пройшли ходою вулицею Великою Бердичівською від майдану Соборного до майдану Корольова.

В той же час кілька сотень людей зібрались, щоб флешмобом відзначити День Соборності. За задумом організаторів житомиряни взявшись за руки своєрідним «живим ланцюгом» повинні були з’єднати вулицю Київську та центральний майдан міста. В 14:00 учасники флешмобу вирушили Михайлівською на майдан Корольова, де відбувся мітинг, присвячений Дню Соборності України.

«Я дуже добре пам’ятаю це свято в 2014 році і ті події, які якраз були на Майдані. Не дуже багато людей було в 2014 році на цій площі, але з кожним роком все більше і більше людей виходить на майдан Корольова в цей день. Це добрий знак, це знак, що для нас, для України найважливіше, щоб українці були єдині. І нам не потрібні тоді ні Сполучені Штати Америки, ні Європа, ні Росія. Нам важлива європейська підтримка, але поки ми самі не будемо єдині, нас будуть роздирати зовнішні чинники. Тому це свято – це перш за все знак того, що Україна єдина», - переконаний мер Житомира Сергій Сухомлин.

Фоторепортаж створення «ланцюга єдності» дивіться тут

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі