Місто

З понеділка відновиться навчання в Житомирській гуманітарній гімназії, де захворіли діти

24 January 2017, 18:20

 У вівторок, 24 січня, заступник міського голови назвав причини масового захворювання учнів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23. Лабораторні аналізи врешті виявили збудника захворювання, повідомив під час брифінгу в муніципалітеті заступник мера Матвій Хренов.

«Збудником виявилась ротавірусна інфекція, це вірусна інфекція. Хочу підкреслити, що вона жодним чином не пов’язана із харчоблоком та харчуванням дітей. Це інфекція, яка передається від людини до людини фекально-оральним шляхом. Два слова, що це за інфекція. Іноді її називають «кишковий грип», але це неправильно з точки зору медицини. Це у жодному разі ніякий не грип, це специфічна вірусна інфекція, яка викликає симптоми, які ми і спостерігали в цих дітей. Це блювота та пронос. Насправді – 100% популяції людей хворіють на цю хворобу. Частіше вона вражає дітей в маленькому віці, просто в нашому випадку був дуже концентрований спалах. Як говорять фахівці, дуже характерно, що саме після канікул, після довготривалого неперебування дітей в школі вони виходять, і виглядає, ніби одномоментно захворює величезна кількість дітей», - розповідає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

До п’ятниці, 27 січня, включно учні гуманітарної гімназії № 23 залишатимуться вдома. У муніципалітеті стверджують, цього вистачить, щоб навести порядок в приміщеннях, і з понеділка, 30 січня, в школі можна відновлювати навчання.

«Які дії будуть вжиті додатково: карантинних або обмежувальних заходів ця інфекція не потребує, достатньо буде продовжувати те, що ми сказали минулого разу, це – призупинення навчання в школі до кінця цього тижня. З понеділка школа відновлює роботу. Що стосується харчоблоку. Все одно ми попросили повторити всі проби з харчоблоку. До кінця тижня вони будуть, і тоді ми вирішимо питання відновлення роботи харчоблоку. Також управління освіти по усім навчальним закладам проведе додаткову посилену роботу щодо особистої гігієни дітей та миття рук», - розповів Матій Хренов.

За словами заступника мера, попри те, що з вихідних перехворіло більше 30 дітей, в місті не варто говорити про епідемію.

«15 дітей перебувало на стаціонарному лікуванні, 5 дітей звернулись до медиків, але в лікарні не залишились. І ще близько 15 дітей лікувались вдома, їх стан був, у принципі, не складний. Всі дії, які вживала адміністрація школи, були адекватні ситуації, і на сьогоднішній момент говорити про епідемію в місті Житомир не можна», - переконує заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Нагадаємо, зранку 23 січня вчителі та техпрацівники гімназії проводили генеральне прибирання, а у міській раді говорили, що причина масового отруєння дітей ще не встановлена: лабораторні дослідження та експрес-тести не дали жодних результатів.

Як повідомляв Житомир.info, на ранок 21 січня 13 учнів різних класів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 госпіталізовані з ознаками харчового отруєння. Міська влада спочатку хотіла з понеділка, 23 січня, закрити лише їдальню навчального закладу, але згодом з’ясувалося, що зафіксовані випадки отруєння дітей, які не харчувались в їдальні, тому всю гімназію закривають на дезінфекцію. Житомирською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання масовим отруєнням у місцевій гімназії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 325 КК України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі