Політика

Люди просять визнати Олевський район «зоною збройної агресії кримінальних угрупувань», нардеп обіцяє пікетувати трибуну Ради

25 January 2017, 15:23

Люди просять визнати Олевський район Житомирської області «зоною збройної агресії кримінальних угрупувань проти місцевих жителів».

Про це йшлося у зверненні до народних депутатів, яке 25 січня під час представлення нового голови Олевської райдержадміністрації зачитав місцевий мешканець.

«На першу сесію Олевської міської об’єднаної громади прийшли представники громадськості та звернулися до новообраних депутатів з рядом вимог, а саме: визнати Олевський район зоною збройної агресії кримінальних угрупувань проти місцевих жителів; ввести додаткові сили поліції для даної роботи; створити дружину із добровольців та бійців АТО; встановити в місті відеоспостереження. Депутати одноголосно проголосували за дані вимоги, однак, як стало відомо, дане рішення викинуте з порядку денного сесії... Обурює і та ситуація, що правоохоронні органи ніяким чином дані розбірки не пов’язують з незаконним видобутком «сонячного» каменю, «бурштиновою лихоманкою» і відкрито заявляють про побутові розбірки за 20 гривень. В місто стягнуті додаткові сили, однак вважаємо це – тимчасовий захід, який не вирішить проблему в цілому. Пройде час і вищенаведені особи повернуться до міста, що може спонукати нові жертви», - зачитав Василь Сорока, родич одного з тих, хто постраждав під час перестрілки в Олевську.

Звертаючись до Верховної Ради, олевчани також просять легалізувати видобуток бурштину.

«Зупинити цей промисел неможливо, його можливо лише легалізувати, щоб люди мали можливість працювати і залишати кошти на рекультивацію земель», - завершив виступ Василь Сорока.

Після цього на трибуну вийшов народний депутат від Коростенського округу Володимир Арешонков (фракція БПП), який нагадав про законопроект щодо дозволу приватним фірмам видобувати бурштин.

«На сьогоднішній день позиція Уряду, нового – незмінна: вони виходять з такої позиції, що тільки держава має монопольне право на цей видобуток. Ми домовились з головою обласної адміністрації і обласної ради про те, що ми зараз дуже швидко запрошуємо фахівців, які на Волині це впроваджують: вони створили приватні підприємства, які зайнялись видобутком корисних копалин, які взяли на себе зобов’язання відраховувати частину коштів в бюджет місцевий, щоб мала від цього щось громада, вони взяли на себе забезпечення правопорядку на тих територіях, де вони проводять цей видобуток. Якщо цей досвід покаже, що він ефективний, тоді ми будемо ставити питання перед обласною радою. До цього часу вони не давали дозволи приватним компаніям заходити сюди в район, не давали дозвіл на виділення землі. Тому що ми розуміли – якщо приватників запустити, то не ясно, які процеси будуть. Але зараз ми починаємо аналізувати, що, можливо, доведеться це робити. Якщо держава не в змозі, тоді нехай приватні особи, приватне підприємство бере на себе це зобов’язання», - заявив Володимир Арешонков.

Нардеп запевнив, що на пленарному засіданні Верховної Ради він з колегами буде пікетувати трибуну.

«6 лютого, які тільки збираємося, ми вийдем і будем пікетувати трибуну Верховної Ради, це я вам обіцяю. З групою народних депутатів:і від Житомирщини, і від Рівненщини, і від Волині. Більше воно ж нікому там не потрібне, бо це треба нам, тим, хто проживає на цих територіях», - наголосив народний депутат.

Як повідомляв Житомир.info, через стрілянину в Олевську, яка сталася в ніч з 15 на 16 січня, загинули двоє чоловіків: через кілька годин після збройної сутички помер житель Київської області, а 23 січня в Олевській лікарні помер житель Львівської області. Визначено більше 30 осіб, які брали участь у цьому конфлікті з двох сторін, п’ятьом оголошено підозру. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 працівників місцевої поліції, начальника відділення поліції та керівника одного з його підрозділів звільнили зі служби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі