Культура

Сучасна бібліотека по-житомирськи: електронні книги, комп’ютерні класи, тренінги та виставки

30 January 2017, 19:49

За останні кілька років житомирські бібліотеки, щоб не втратити читача, зазнають суттєвих змін: запроваджують електронні каталоги та книги, забезпечують відвідувачів інтернетом, ба навіть перетворюють свої коридори у фотогалереї, а читальні – у концертні зали. Та чи впливає це на кількість відвідувачів, перевіряємо на прикладі двох обласних бібліотек – дитячої та Ольжича.

У читальному залі обласної дитячої бібліотеки немає вільного місця. Бібліотекарі пояснюють, зараз тут проходить групове заняття із читання для другокласників однієї зі шкіл. Пані Ірина каже: діти можуть самі обрати, що їм читати.

«Ми завжди дітям говоримо: книга – її можна не тільки читати, а й слухати. Вона до вас звертається навіть. Є в нас книги-ігри. Ось про динозаврів, тут є збільшувальне скло. Ми їм розповідаємо: вісімнадцять маленьких динозавриків розбіглися по всій книжці, пошукаймо їх. Дивіться, які яйця, ось відкрили, а там маленький динозаврик», – каже завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів Житомирської обласної бібліотеки для дітей Ірина Григоренко.

Восьмирічний Матвій ділиться: прийшов до бібліотеки за знаннями.

«Тому, що там є багато знань, які я ще не знаю. Про диких тварин, про комах, про риб, про людей, про динозаврів», – ділиться Матвій.

На питання: що краще – читати книгу в інтернеті чи у бібліотеці, – хлопчик не вагаючись відповідає:

«Краще з друзями читати, тому що через інтернет зір псується».

Директор Житомирської обласної бібліотеки для дітей розповідає: у минулому році бібліотеку відвідало понад 15 тисяч дітей. Щоб не втратити своїх читачів, у бібліотеці щороку поповнюють книжковий фонд сучасною літературою. Нині ж на балансі бібліотеки знаходиться понад 133 тисячі видань.

«Нам виділяються бюджетні кошти, щорічно ми активно впроваджуємо сучасні інноваційні, інформаційні нові передові технології. Ми в 2003 році виграли грант Посольства США, в 2013 році виграли грант «Все про Європу», завдяки якому отримали 10 одиниць комп’ютерної техніки. На цей рік ми запланували електронну дошку, щоб працювати з дітьми. Бібліотека стала більш сучасним інформаційним центром для дітей, щоб вони могли задовольнити потреби не тільки в друкованому слові, але і за допомогою сучасних інноваційних технологій», – каже директор Житомирської обласної бібліотеки для дітей Ольга Лепілкіна.

На сучасний інформаційний культурний центр перетворилась і Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ольжича. Крім друкованого книжкового фонду та електронних видань, тут читачам пропонують виставки, комп’ютерні курси, тренінги та майстер-класи, цим самим збільшуючи кількість відвідувачів.

«Сьогодні наш фонд налічує близько 700 тисяч документів: книг, періодичних видань. Маємо близько 150 електронних книг. Поповнення фондів у нас здійснюється систематично, на придбання книжкової продукції у нас виділено близько 100 тис. грн, на періодичні видання – 250–270 тис. грн. Ми поповнюємось відповідно до Всеукраїнської програми «Українська книга у публічні бібліотеки». Відповідно до цієї програми, ми комплектуємо не лише нашу бібліотеку, а й бібліотеки області. В середньому протягом року бібліотека обслуговує біля 30 тисяч користувачів», – розповідає заступник директора Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ольжича Вадим Пивоваров.

Таким чином, на думку працівників бібліотечної справи, пристосовуючись до потреб суспільства бібліотека не лише не втрачає своїх читачів, а й набуває нових функцій.

 

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі