Україна

Зубко поінформував Раду Європи про ситуацію в Авдіївці та прогрес реформи децентралізації в Україні

3 February 2017, 12:53

2 лютого Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко відвідав Страсбург для інформування керівництва Ради Європи про ситуацію на Донбасі та участі у заході, присвяченому реформі децентралізації в Україні – повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

Віце-прем’єр-міністр виступив з доповіддю «Децентралізація в Україні: досягнення та перспективи»

Він також зустрівся із Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом та Головою Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреасом Кіфером. Геннадій Зубко детально поінформував їх  про поточну ситуацію в Авдіївці та на Сході України загалом у зв’язку із активізацією російсько-терористичних угруповань. Крім цього, високопосадовці обговорили досягнутий прогрес у реформі децентралізації та напрями подальшої підтримки цієї реформи Радою Європи.

«Замість того, щоб відчувати результати реформи децентралізації й навчатись в нових школах та дитсадках, сьогодні 1,5 тисячі дітей шкільного віку та близько 300 дошколят в Авдіївці на Донбасі знаходяться під обстрілами російських бойовиків. Нас дуже непокоїть, що в Україні проводяться реформи, а велика кількість людей на сході країни залишається поза її межами через російську агресію. Це злочин проти майбутнього покоління українців. Ми звинувачуємо Російську Федерацію в ньому, в агресії, яку вона проводить в Україні», - Геннадій Зубко. Він повідомив європейській спільності, що «режим тиші» в Авдіївці не забезпечено,  місто без електропостачання, відновлювальні роботи розпочати неможливо.

«Україна проводить реформи, які демонструють результат,  перебуваючи фактично у стані війні. Сьогодні Україна є європейською, оптимістичною країною. 75% українців підтримують європейську інтеграцію, 95% мешканців Авдіївки очікують на мир і переконані, що саме мир можливість не покидати свої домівки, жити у своєму рідному місті, продовжувати навчання дітей».

Геннадій Зубко подякував, Генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду за публічну заяву, у якій він закликав до негайного припинення обстрілів на Донбасі і виконання мінських угод про припинення вогню.

«Не багато випадків в історії, коли країна, перебуваючи в стані військової агресії, проводить реформи. За 2 роки, починаючи з 2015-го, коли був прийнятий План щодо стратегії впровадження реформи децентралізації, ми досягли дуже вагомих результатів. В першу чергу, це зростання доходів місцевих бюджетів на 49% (від 65 млрд грн до 149млрд грн), а також передача повноважень до місцевих громад. Сьогодні громади мають можливість реалізовувати стратегії розвитку, збільшувати інфраструктурну спроможність, досягати нової якості освіти, впроваджувати реформу охорони здоров’я і продовжувати інституційну спроможність своїх громад. За 2 роки ми маємо 366 нових ОТГ, які мають всі повноваження, відповідальність, можливості надання якісних послуг в сфері медицини, освіти, адміністративних послуг, соціального захисту, плануванні територій. І тому ми вкрай занепокоєні тим, що нині, коли реформа впроваджується в усіх регіонах України без винятку, тимчасово окуповані території Донеччини, Луганщини та Кримутакої можливості не мають», - зазначив Геннадій Зубко у своєму виступі.

Представники Ради Європи відзначили значний успіх, досягнутий Україною на шляху децентралізації, та закликали до продовження цієї реформи. Вони також підтвердили готовність і надалі надавати експертну та організаційну підтримку Україні у цій сфері.

«Рада Європи визнає успіхи України на шляху децентралізації та констатує досягнуті результати реформи. Такий головний посил сьогодні почула українська делегація на слуханнях «Децентралізація в Україні: досягнення і перспективи» в штаб квартирі Ради Європи у Страсбурзі.  Таку оцінку реформі дали і Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд та Голова Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, з якими мав зустріч.  Наші європейські партнери схвалили виконання Україною спільного з Радою Європи Плану дій щодо реформи децентралізації. Закликали до продовження реформи з огляду на її позитивні результати в Україні, а також підтвердили готовність допомагати нам у цьому. Зокрема у подальшій підтримці спільних програм з децентралізації, експертному супроводженні законодавства, а також підготовці кадрів», - написав у своєму Фейсбук Геннадій Зубко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі