Політика

Старателі пікетували Верховну Раду, вимагаючи легалізації видобутку бурштину

9 February 2017, 19:20

Старателі з Волинської та Житомирської областей із лопатами та плакатами приїхали 9 лютого під стіни Верховної Ради вимагати від народних обранців легалізації видобутку бурштину в Україні.

«Нас задовольнить одне - налагодити легальний видобуток бурштину, щоб держава видобувала його і наші громадяни могли займатися цим нормально. Не боялися того, що тобі кинуть гранату кудись у яму чи закопають десь там. Займатися цим легально», - зазначив Данило Коваль.

Мітингувальник ділиться: не з чуток знає, що коїться на місцях видобутку сонячного каменю, позаяк і сам колись цим займався.

«Періодично займався видобутком, протягом півроку, року я працював. Ми користувалися ручними лопатами, викопували ями. Я вам скажу, що навіть зараз у морозну погоду хлопці там заробляють собі на шматок хліба. Все інше – мільйони, мільйони доларів ідуть елементам, які їх будуть «кришувати». Тобто - це кримінал перш за все і ця тема породжує велику корупцію», - каже Данило Коваль.

Те, що парламент вкотре не підтримав проект «бурштинового» закону, його автор - Борислав Розенблат називає нічим іншим, як державною зрадою.

«Я вже назвав це державною зрадою, тому що провалення законопроекту по легалізації видобутку бурштину, я буду казати навіть кривавого бурштину, бо вже лунають постріли та ллється кров. Замість того, щоб зробити легалізацію, щоб люди мали можливість легально працювати, щоб місцеві бюджети отримували кошти: обласний бюджет, державний бюджет, соціальні підвищення стандартів - ми цього не зробили. Ми таким чином лише підвищили стандарти життя кримінального світу та правоохоронців», - говорить народний депутат України Борислав Розенблат.

Народний обранець запевняє: попри труднощі не полишить ідеї легалізувати видобуток бурштину в Україні. Каже: наразі вже дав завдання своїм юристам, аби ті за два тижні створили новий законопроект, врахувавши недоліки попереднього.

«Нажаль, цей закон ми вже не можемо внести, ми тепер можемо внести його тільки на осінь. Восени, поки він пройде комітети, наступить зима і ми рік знову втратили. Я дав завдання своїм юристам протягом двох тижнів опрацювати новий законопроект, зробити опрацювання усіх правок, які були додані, а їх близько п’ятисот, до цього проекту. Також, зробити запити до Міністерства екології, в інші державні підприємства, які на сьогоднішній день мають можливості долучитись до цього законопроекту. Зробити його таким чином, щоб уже не було питань про лобістські інтереси та корупційні схеми», - зазначив Борислав Розенблат.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі