Влада

Парламент прийняв закони, які необхідні для подальшого просування реформи децентралізації, - Зубко

10 February 2017, 14:44

9 лютого Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому закони, які необхідні для реформи децентралізації.

Про це повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка.

У другому читанні та в цілому був прийнятий проект Закону України № 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)». За це рішення проголосували 271 народний депутат.

«Закликаю всіх народних депутатів об’єднати зал у голосуванні за всі законопроекти з децентралізації, які сьогодні винесені на порядок денний. Закони, які сьогодні розглядаються, були напрацьовані депутатською групою, яка активно співпрацює з громадянами України, які вже об’єдналися і, які чекають об’єднання. Тому законопроекти щодо набуття повноважень старостами, щодо добровільного об’єднання, а також щодо служби в органах місцевого самоврядування є  на сьогодні першочерговими для того, щоб підсилити спроможність місцевого самоврядування.  Сьогодні місцеве самоврядування прагне до розвитку і незалежності України, яка повинна бути в ЄС», - закликав народних депутатів віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко перед голосуванням.

Законопроект більш чітко визначає статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

Зокрема, в чинне законодавство вводиться поняття «старостинський округ», межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад тих громад, які об’єдналися. Цим запроваджується повсюдність інституту старост в межах об’єднаної територіальної громади, що є гарантією захисту прав та інтересів жителів всіх сіл та селищ. В першому читанні законопроект було прийнято 8 вересня 2016 року.

Також був прийнятий проект Закону України №4110 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів (щодо статусу старости села, селища)». За це рішення проголосували 238 народних депутатів.

Законопроект передбачає, що набуттю повноважень сільським, селищним, міським головою має передувати його реєстрація відповідною територіальною виборчою комісією. Прийняття запропонованого законопроекту дозволить унормувати питання набуття повноважень сільського, селищного, міського голови та обмежить можливості сумісництва посади голови громади з іншими видами діяльності. В першому читанні законопроект було прийнято 22 вересня 2016 року.

Крім того, парламент прийняв вкрай важливий проект Закону №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» - «за» проголосував 241 народний депутат.

Цей закон зробить громади більш спроможними, дасть можливості для добровільного приєднання і об’єднання, можливості надання якісних послуг та можливості для розвитку інфраструктури. Це підхід до нового етапу реформи децентралізації: відкриття площини для співробітництва між громадами.

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначив, що на прийняття цього закону чекало більш ніж 1,5 млн виборців, його ухвалення дасть можливість додатково створити 200 ОТГ.

Законопроект спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до вже створеної об’єднаної громади. Він сприятиме формуванню справді спроможних громад, відповідно до затверджених Перспективних планів без порушення Методики формування таких громад.

Змінами, зокрема, визначаються параметри, після досягнення яких новостворена територіальна громада може вважатись спроможною. Така громад повинна бути створена навколо центру, визначеного Перспективним планом формування територій громад області, і в ній повинно проживати не менше половини мешканців від кількості, передбаченої Перспективним планом. Кожна наступна територіальна громада об’єднується з цією громадою за спрощеними процедурами. Також в приєднаних територіальних громадах проводяться вибори депутатів ради об’єднаної громади, у той час, як вибори голови об’єднаної громади не проводяться. Таким чином, у раді новоствореної громади будуть представники від усіх територій.

В першому читанні законопроект було прийнято 20 вересня 2016 року.

Нагадаємо, 9 лютого також був прийнятий у другому читанні та в цілому проект Закону України №2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Як повідомляв Житомир.info, в січні цього року під час Години запитань до Уряду в  парламенті віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко говорив, що брак законів гальмує реформу, сповільнює процеси секторальної децентралізації, стримує об’єднання територіальних громад та економічне зростання територій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі