Влада

У Житомирі заступник міністра освіти розповів про «експеримент» зі створення професійних центрів

13 February 2017, 13:38

На базі житомирських ПТУ Міністерство освіти і науки України може створити професійні центри за чотирма напрямками.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки України Павло Хобзей 13 лютого під час зустрічі із директорами професійно-технічних навчальних закладів міста Житомира.

«Професійна освіта – це певний інструмент для соціально-економічного розвитку регіону. Очевидно, що перед професійною освітою є великі виклики щодо якості підготовки (кадрів) і щодо ефективності використання коштів, які ідуть на систему професійної освіти. Тому Уряд і прийняв рішення в питанні децентралізації, бо попередні роки, якщо Київ платив гроші і не зовсім була спроможність департаменту, де 14 чоловік працює, і є 800 училищ по всій Україні, знати, що де відбувається, – це не було правильно. Коли минулого року, таки не зовсім продуманим кроком, криза привела до певних реформ, було передано фінансування (професійно-технічної освіти) на області та міста обласного значення, ми побачили, що міста обласного значення не тягнуть, бо в деяких бюджети ПТУ були більшими, ніж бюджети міст. Але в цьому році уже було зроблено дві речі: по-перше, фінансує і керує на сьогодні область і міста, обласні центри, і, по-друге, є освітня субвенція, яка надається, відповідно до Конституції, на здобуття середньої освіти для учнів, які завершили 9 клас, щоб вони змогли отримати атестат зрілості. У вас є, наприклад, ті училища, в яких менше 200 учнів. Для нас критично, якщо їх менше 300. Ми вважаємо, що це є неефективним, що вони (училища) вже не можуть бути самостійними – вони повинні бути філією якось іншого училища. У місті Житомирі, виявляється, є ще критичніша ситуація, коли є училища, де менше 200 учнів. Безумовно, так не має бути. Ми зацікавлені, і це є в пріоритетах програми Уряду, у тому, щоб створити професійні центри – великі центри, де буде багато професій, де учні зможуть обирати те, що їм більше до душі, щоб краще самореалізуватися й розкрити свій талант. Можливо, ми як експеримент з міста Житомира почнемо створення цих професійних багатопрофільних центрів, які ми по кластерах покласифікували як окремо будівельний, як окремо промисловий, харчової промисловості та сфери побуту (послуг)», – сказав Хобзей.

Заступник міністра також наголосив, що зміни у системі та оптимізація у жодному разі не передбачають зменшення кількості студентів, які зможуть отримували протехосвіту, а також іногороднім жителям не відмовлятимуть у прийнятті до училищ зокрема міста Житомира.

«У нас є чітка домовленість як з областю, так і з містом, що при певних реорганізаціях, які будуть відбуватися і з якими, може, ми вже дещо спізнились, не буде зменшена кількість дітей, які будуть отримувати освітні послуги щодо здобуття певних професій, і не буде відмови іногороднім, скажімо, з-поза меж Житомира, Житомирської області, з сільської місцевості у здобутті професійної освіти. Бо у якомусь сільському районі може не бути жодного професійного закладу. І тут у нас є повне розуміння, за що я вдячний», – додав Хобзей.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі хочуть скоротити кількість ПТУ, щоб не витрачати на них третину бюджету розвитку.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі