Місто

У Житомирі впроваджують е-квиток: кондукторів маршруту №7 «озброїли» валідаторами

13 February 2017, 15:45

Володимир працює кондуктором 11 років. Сьогодні своїх пасажирів він вперше обілечує за допомогою валідатора.

Чоловік пояснює, взявши у пасажира гроші, він має просто піднести картку до пристрою і тієї ж миті друкується квиток. На ньому є вся інформація про поїздку: дата, точний час, маршрут і навіть номер тролейбуса. Володимир зізнається, усе дуже просто, втім у годину-пік треба поспішати, аби встигати і обілечувати, і відповідати на запитання пасажирів.

«Хто як реагує: хто зі здивуванням, хто питає, а що це воно, а як це воно. Багато запитань», - розповідає Володимир Нечипоренко.

Нині систему випробовують лише на тролейбусному маршруті №7, невдовзі з валідаторами працюватимуть кондуктори і на інших маршрутах.

«Цікаво було, що новизну внесли. Так може і легше. Нехай буде по-новому, як каже наш президент», - розповідає Олександр Рудницький, роздивляючись квиток нового зразка.

«А я взагалі на це увагу не звернула. Дали і дали», - додає пасажирка Юлія Ярмоленко.

Запровадження нової системи побоювалися кондуктори. Володимир заспокоює колег – упродовж зміни у нього не виникало жодних проблем. На випадок, якщо пристрій розрядиться, у сумці є запасний акумулятор.

«Тут на 500 талонів розраховано. То я думаю, для 8 годин вистачить з головою», - посміхається кондуктор.

Валідатори на озброєнні у кондукторів – це лише початок процесу впровадження електронного квитка у Житомирі, пояснює директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет. І зазначає, система має цілу низку переваг.

«Взагалі електронний квиток - це сама власне пластикова картка в розумінні більшості людей. Основою цього всього є автоматизована система оплати за проїзд. валідатори і картки є складовими цієї системи. Перший етап - це те, що ми переводимо облік пасажирів, яким продається разовий квиток за допомогою цих засобів. Все контролюється, кожну транзакцію потім можна побачити похвилинно. Це унеможливлює маніпуляції з квиточками для самих кондукторів. Наступний етап - це коли надійдуть в продаж самі пластикові картки, які ми будемо програмувати як проїзні квитки тривалого використання, але з часом для них буде розроблена градація, пакети послуг на кількість поїздок, на різноманітний час тривалості цих проїзних квитків. Можна буде провалідуватися поки що у кондуктора, а потім у транспорті будуть встановлені стаціонарні валідатори. Ми зараз очікуємо їх поставки. Як тільки воно надійде, ми будемо вилучати готівковий обіг з самого транспорту», - розповідає Іван Фурлет.

У міській раді наголошують, доки система впроваджується, житомиряни зможуть оплачувати проїзд готівкою, а власники проїзних безперешкодно користуватимуться своїм правом на проїзд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі