Влада

У «бурштинових» лісах Житомирської області почнуть рекультивацію, Гундич пообіцяв залучати місцеві компанії

15 February 2017, 14:56

В Україні стартує пілотний проект рекультивації лісогосподарських земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину.

Про це 15 лютого написав сайт Житомирської обласної державної адміністрації.

«Урядом ухвалено рішення, яке дозволить протягом 5 років відновити знищені на Волині, Рівненщині та Житомирщині ліси та сприятиме соціально-економічному розвитку цих регіонів», - інформує ОДА.

«Для Житомирщини прийняття постанови про рекультивацію земель та впровадження проекту означає першочергово те, що ліси перестануть знищувати, а сам процес переведуть у законне русло», - цитує прес-служба голову облдержадміністрації Ігоря Гундича, якого слухали 15 лютого на прес-конференції в інформагентстві УНІАН.

«Постанова дає можливість не лише проводити рекультивацію земель, а й легалізувати процес видобутку бурштину та дозволить створити легальні робочі місця. Позитивом є те, що участь у рекультивації земель братимуть місцеві компанії. Сподіваюся, що всі замовлення на рекультивацію земель будуть іти через систему Prozorro», – сказав Ігор Гундич.

Виконавцями пілотного проекту будуть спеціалізовані державні підприємства, а саме ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин», - інформує прес-служба. Завдяки прозорим відкритим конкурсам і спрощеній процедурі отримання дозвільної документації підрядні організації під контролем держави зможуть проводити роботи з рекультивації земель, жителі громад отримають нові робочі місця, а самі громади – надходження від сплати податків і зборів, що сприятиме їх соціально-економічному розвитку.

Під контролем держави на пошкоджених ділянках лісу буде здійснено видобуток залишків бурштину, після чого буде проведено комплекс робіт із рекультивації цих ділянок лісу. Постановою передбачається, що 50% коштів від видобутку бурштину залишиться у регіонах, у розпорядженні місцевих рад. Підряди на розвідку, видобуток, обробку бурштину отримають виключно місцеві громади та компанії, зареєстровані на цих територіях.

«Реалізація цього проекту дозволить вже протягом 5 років відновити близько 6 тис. гектарів знищених лісів, створить, за попередніми розрахунками, близько 10 тисяч робочих місць, а додаткові надходження до бюджету країни лише завдяки сплаті за надрокористування складуть до 500 мільйонів гривень на рік», - пише сайт ЖОДА.

Нагадаємо, Президент України поставив головам Житомирської, Рівненської та Волинської ОДА дав завдання посилити боротьбу із нелегальним видобутком бурштину та звернувся до Уряду щодо нормативного врегулювання питання.

Як повідомляв Житомир.info, 30 листопада 2016 року Уряд затвердив пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Про необхідність застосування мір в цих областях 11 лютого 2017 року говорив Петро Порошенко в Івано-Франківську.

Фото прес-служби Житомирської обласної державної адміністрації

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі