Політика

«Велика політика» на сесії Житомирської міської ради: депутати говорили про вугілля, окупацію та торгівлю з ворогом

16 February 2017, 18:15

Депутати Житомирської міськради на сесії 16 лютого розглядали звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо визнання тимчасової окупації території України Російською Федерацією.

Звернення озвучив депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Рибак, але перед цим депутати активно дискутували.

«Ми маємо об’єднатися і виступити єдиним фронтом проти нашого спільного ворога. На сьогоднішній день не зрозуміло відношення держави до тої ситуації, яка в нас є, ми не розуміємо, що відбувається на сході, немає рішення держави: це окупація чи не окупація? Проблема в тому, що коли ми переможемо в цій війні, а ми переможемо, я думаю, що це буде найближчим часом, можливо навіть до кінця року, і тоді ми за свої кошти будемо відбудовувати те, що вони там натворили. А там просто жах, там не залишилося нічого цілого. І ми це будемо робити за рахунок нашого бюджету, в цьому є проблема. Держава має визнати, що там є окупація», - сказав Олександр Рибак.

Він також згадав про блокаду, через яку Уряд визнав, що в енергетиці – кризова ситуація у зв’язку зі зменшенням запасів вугілля на підприємствах. 

«Ми не спроможні забезпечити себе електроенергією, тому що ми маємо брати у них вугілля. У кого «у них»? У невизнаних держав. Ми кажемо про те, що вони «фейкові», що їх не існує, і ми з ними маємо економічні відносини. Як таке може бути? Інша проблема – якщо ми купуємо вугілля у них, а ми його купуємо, то до чого тут формула «Ротердам+»?», - запитував у присутніх депутат від «Самопомочі».

Йому відповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Ми купуємо вугілля в українських підприємств, які зареєстровані в Україні і функціонують на тимчасово окупованих територіях. Ці люди отримують заробітну плату на українських підприємствах. Ви зараз пропонуєте «відрізати» ті підприємства, які в український бюджет сплачують податки, за рахунок цих податків гроші йдуть на оборону України, в тому числі. Я проти контрабанди, давайте приймемо звернення до прем’єр-міністра і президента припинити контрабанду», - запропонував Сухомлин.

Втім, представник «Самопомочі» на цю пропозицію не пристав. Голова фракції Опозиційного блоку Наталія Леонченко закликала колег припинити використовувати трибуну міської ради під політичні заяви, а її колега по фракції Вались Кучик зауважив, що питання вугілля – це не компетенція міської ради. Але Олександр Рибак наполегливо хотів зачитати звернення.

«Я зачитаю звернення, щоб воно було під протокол озвучене... Ви можете голосувати за нього, можете не голосувати, але під протокол буде записано: хто підтримує торгівлю з ворогом, а хто не підтримує. А ворог у нас – держава Росія», - заявив Рибак та зачитав звернення (текст нижче).

 

«Я вважаю, що тут немає нічого такого політичного, про що ми тільки що казали, абсолютно нічого політичного, це наше життя. Я прошу підтримати це звернення», - закликав Олександр Рибак колег-депутатів.

Перед голосування до народних обранців звернувся мер Сергій Сухомлин.

«Коли ми повернемо ту частину Донбасу, то що ми скажемо тим робітникам і тим пенсіонерам... Ви кажете про загиблих? То я нагадаю: загиблі є і з одної і з іншої сторони. Політики розв’язують війни, а прості люди хоронять. Тому думайте головою і голосуйте», - сказав мер Житомира і постави питання на голосування.

«За» проголосували лише 12 депутатів – рішення не прийняте, після цього Олександр Рибак залишив сесійну залу.

Нагадаємо, 26 грудня 2016 року добровольці оголосили про блокаду. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет. Одним з організаторів блокади є Анатолій Винорогодський, участь у "блокаді" також беруть народні депутати, зокрема, Семен Семенченко, Володимир Парасюк та Тарас Пастух. Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко заявляв, що блокування поставок вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей вигідне, перш за все, Росії.

Як повідомляв Житомир.info, в рамках вжиття тимчасових надзвичайних заходів в енергетиці на позачерговому засіданні Уряду 15 лютого головам ОДА спільно з обленерго та промисловими підприємствами доручено розробити план-графіки для зменшення енергоспоживання у пікові години навантажень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі