Економіка

У Житомирській ОДА говорили про шляхи залучення німецьких інвестицій

17 February 2017, 16:58

17 лютого відбулася зустріч голови облдержадміністрації Ігора Гундича з головою правління Німецько-Української промислово-торговельної палати Александером Маркусом та керівництвом ТОВ «Кромберг енд Шуберт Житомир».

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Основне, про що говорили сторони – шляхи залучення німецьких інвестицій на Житомирщину.

За словами Александера Маркуса, головною причиною, через яку німецькі інвестори побоюються працювати з Україною, є систематичне висвітлення у закордонних ЗМІ подій у зоні АТО. Тому бізнесмени не хочуть ризикувати.

Разом з тим, у Німеччині для бізнесу багато бар’єрів та високі технічні стандарти. Тому бажаючих вкладати інвестиції в іншій країні вистачає. І чим більше українська влада буде встановлювати зв’язків з інвесторами, ділитися позитивним досвідом розвитку бізнесу – тим менше спротиву буде за кордоном.

Гундич розповів про створення Агенції регіонального розвитку, пошук хедхантера, менеджерів.

«Сьогодні в Україні змінилися підходи до залучення іноземних капіталів. Існує велика конкуренція і боротьба за інвестора. Але по-іншому не може бути, це шлях до розвитку. Кожен має створити такі умови для бізнесу, які будуть найоптимальнішими для іноземного інвестора», – зазначив Ігор Гундич.

Учасники зустрічі обговорили можливості розвитку Агенції на Житомирщині, фінансування, навчання її працівників у Німеччині, роботу Ради інвесторів та шляхи ознайомлення представників бізнесу з позитивним досвідом кампаній на Житомирщині. Александер Маркус розповів, що в Берліні успішно функціонує аналогічна агенція, яка налічує 270 компаній, зацікавлених

Славомір Качмарек та Олександр Шаварський, як представники успішного інвестиційного проекту, відзначили важливість сприяння влади роботі інвестора.

«Житомирська обласна адміністрація може бути взірцем серед інших областей відносно сприяння роботи інвестору. У «Кромберг енд Шуберт» в Житомирі немає проблем в роботі з владою», - сказав Славомір Качмарек.

Олексанр Шаварський розповідає: пам’ятаючи досвід початку роботи Луцького заводу, німецьке керівництво очікувало труднощів і при запуску житомирського підприємства. На щастя, проблем так і не виникло, що приємно здивувало німців.

Обговорюючи трудові ресурси, як один з факторів залучення інвестицій, фінансовий директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» Олександр Шаварський розповів, що при формуванні заробітної плати на заводі, орієнтується на найближчий конкурентний польський ринок праці.

«Ми керуємося принципом визначення заробітної плати відносно середньої в Польщі з дисконтом на витрати стосовно переїзду, проживання та харчування там», - пояснив Олександр Шаварський.

Як повідомляв Житомир.info, під час візиту на підприємство в жовтні минулого року президент Петро Порошенко назвав Житомир – гарним місто для інвесторів та зазначив, що «Кромберг енд Шуберт» – це приклад прямих іноземних інвестицій.

 

Фото з сайту ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі