Політика

У Житомирі на оновлену стелу Героїв Небесної сотні помилково додали портрети загиблих правоохоронців

20 February 2017, 17:00

Заміна банеру із портретами загиблих Героїв Небесної сотні напередодні третьої річниці розстрілів на Майдані викликала хвилю обурення у соціальних мережах. На оновленому зображенні з’явились портрети п’яти правоохоронців, які загинули під час акцій протесту у Києві в лютому 2014.

«Оновили стелу. І до Небесної сотні додалося 5 «безславних виродків». Яким чином так сталося? Невідомо. Питання номер один полягає у наступному: ця влада міста прийшла на свої позиції завдяки Майдану, завдяки Правому сектору, активістам, Самообороні. Використовували ситуацію. Я пам'ятаю, як вони тут дуже красиво «плелися». І вони за три роки не змогли зробити що-небудь гідне. Чим вони обмежилися - самі бачите. Роздрукували банер на плиті, ось і вся честь. Ще й додали п'ять «беркутів», які розстрілювали Майдан», - обурюється користувач на ім’я Askar Vakhadge у Facebook.

Ще на вихідних портрети правоохоронців, які були надруковані поряд із фотографіями загиблих Героїв Небесної сотні закрили державним прапором, а вже вранці 20 лютого активісти Правого сектору зняли банер із зображеннями міліціонерів. Люди, які зібрались біля стели кажуть: не розуміють як зображення правоохоронців опинились поряд із фотографіями загиблих на Майдані.

«Ми ставимось з повагою до всіх: і до активістів, і до міліціонерів, які загинули, незважаючи ні на що, але протягом останніх 3 років особисто я, і багато моїх побратимів, та і вся Україна, не чули про «беркутівців», міліціонерів, які перейшли на бік Майдану. Або, щоб вони були зачислені до Небесної сотні. Тому, при всій повазі до тих міліціонерів, які загинули, вони не є членами Небесної сотні. І тому ми відновили цю справедливість і в Небесній сотні їх не буде. Розміщення цього банеру – свідома, замислена кимось провокація, яка має на меті дестабілізувати ситуацію в Житомирі напередодні вшанування роковин загибелі Небесної сотні і ми, як свідомі житомиряни, як воїни-добровольці, не допустимо в Житомирі жодних провокативних дій», - каже житомирянин Михайло Сліпченко.

Громадські активісти, які були ініціаторами заміни банера, пояснюють: зображення правоохоронців з’явились поряд із портретами Героїв Небесної сотні через технічну помилку. За їх словами, поява фото міліціонерів виникла через неуважність розробника нового зображення. Вже пообіді ініціативна група активістів надрукувала та встановила «відредагований» банер на майдані Корольова.

«Ми проявили таку ініціативу, щоб замінити сам банер. Але в процесі розробки і нашого обговорення ми не виявили такої недоречності, як присутність там правоохоронців. Вважаємо це нашою прикрою механічною помилкою. За що глибоко просимо вибачення перед громадою. В цьому не було жодного злого задуму і подальше спекулювання на темі, що це було зроблено навмисно я вважаю не просто неприпустимим і недоречним, а вважаю це підлим. Недоречність, яка була, вона вже виправлена. З самого початку це було зроблено за наші кошти, так само і переробили його за власні кошти. Вважаю доречним ще раз пом’янути хлопців і не вносити розбрату в нашу спільну мету – побудову нової країни», - закликає громадський активіст Микола Чайківський.

Ввечері 20 лютого біля стели Героїв Небесної cотні на майдані Корольова відбудеться жалобний мітинг та молебен в пам’ять про загиблих під час акцій протесту у Києві в лютому 2014 року.

Нагадаємо, цьогоріч під час вшанування пам’яті Героїв Небесної cотні організатори планують показати композицію «Воїни світла».

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого 2016 року кілька сотень житомирян молитвою вшанували пам’ять загиблих на Майдані.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі