Влада

Мінрегіон слідкує за ситуацією із заборгованістю теплопостачальних підприємств перед «Нафтогазом», - Зубко

20 February 2017, 17:19

Ситуація із заборгованістю теплопостачальних підприємств перед «Нафтогазом» за спожитий газ, яка склалась на сьогодні, спостерігається щороку, постійно відслідковується Мінрегіоном і має об’єктивні й зрозумілі причини. Насамперед, вона пов’язана з касовим розривом між періодом споживання газу підприємствами та надходженням коштів за теплову енергію, вироблену з нього.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує 20 лютого прес-служба віце-прем’єра.

«Нагадаю, що всі підприємства теплокомуненергетики працюють в умовах автоматичного розподілу надходжень (відповідно до урядової постанови №217). Тобто 80% цих надходжень – плати за спожите тепло – автоматично спрямовуються «Нафтогазу» в оплату використаного природного газу. Рівень розрахунків за спожитий природний газ щороку вирівнюється наприкінці опалювального сезону», - зауважив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що іншим фактором збільшення обсягів грошових коштів, які підприємства ТКЕ мають сплатити «Нафтогазу», є підвищення цього року вартості природного газу у два рази, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

«Крім того, маємо врахувати й те, що платіжки за теплопостачання за січень 2017 року були направлені споживачам приблизно з 15 лютого, та їх оплата має бути здійснена не пізніше 25 лютого. Тобто розраховуватись з «Нафтогазом» за спожитий газ підприємства ТКЕ будуть фактично наприкінці лютого та у березні. Ми постійно тримаємо на контролі ситуацію із розрахунками підприємств у всіх регіонах», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що у 2017 році «Нафтогазом» спрямовано 96% коштів, що надійшли від теплокомуненерго на оплату газу, спожитого у попередні періоди, в той час як у 2016 році цей показник був на рівні 68%.

«При цьому підприємствами у січні 2016 та 2017 років було спожито однакові обсяги газу – 1,3 млрд м3, що свідчить про його економію у поточному році в умовах більш низької температури зовнішнього повітря. Проте, у січні 2016 року вартість газу для вироблення теплової енергії склала 4 млрд 358,2 млн грн, а у 2017 році – вже 8 млрд 847,9 млн грн, з яких підприємства ТКЕ розрахувалось у січні з «Нафтогазом» на 55% та 70% відповідно», - наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, 8 лютого до Господарського суду Житомирської області звернулася дочірня компанія «Газ України» щодо визнання банкрутом комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго», на сесії міської ради 16 лютого депутати проголосували за незастосування процедури банкрутства до теплокомуненерго.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі