Суспільство

Дерматоскопія – нова можливість діагностики меланоми в Житомирі

22 February 2017, 09:22

Напевно, немає жодної людини в світі, в якої не була б на шкірі хоча б одна родимка. Зазвичай під суто побутовим значенням «родимка» розуміються різні доброякісні новоутворення: невуси, кератоми, фіброми, папіломи і цілий ряд інших.

У переважній більшості вони ніяк не турбують людину, в найгіршому випадку можуть бути не більше ніж косметичним дефектом. Однак ці новоутворення можуть виявитися не такими вже й нешкідливими. Нешкідлива на перший погляд родимка може виявитися проявом злоякісної пухлини: раку шкіри або меланоми. Найстрашніше, що може вирости з родимки - меланома.

Меланома – це  одна з найнебезпечніших пухлин, що швидко дають метастази. Вчасно не розпізнана меланома проростає і неминуче призводить до загибелі. У меланому може переродитися зовні звичайна пігментна пляма (невус або лентіго). Існують так звані диспластичні (атипові) невуси, ризик їх переродження в меланому вищий в порівнянні з іншими новоутвореннями шкіри. З іншого боку, меланома може розвинутися з маленьких, невидимих ​​оку злоякісних клітин, на тлі зовні здорової шкіри.

У початковій стадії розвитку меланома може бути дуже схожою на звичайну родимку. При простому огляді лікар може запідозрити початок меланоми, хоча існує реальна можливість діагностичної помилки навіть у фахівця. Діагностична помилка призводить до неправильного лікування, як наслідок, втрати дорогоцінного часу, в результаті чого пухлина продовжує прогресувати і поширювати метастази. Адже такі методи видалення доброякісних невусів, фібром, папілом, бородавок і навіть різновиди шкірного раку – базаліом, як лазерна і кріодеструкція, електрокоагуляція, абсолютно неприйнятні для меланоми. Меланома вимагає радикального хірургічного лікування. Таким чином вона, як і інші види шкірного раку, виліковні, але тоді, коли вони вчасно розпізнані.

Дерматоскопія є стандартом діагностики новоутворень шкіри в розвинених країнах і обов’язково  проводиться перед видаленням шкірного новоутворення (родимки, бородавки, папіломи, кондиломи та ін.). В Україні дерматоскопія почала впроваджуватися у практику дерматологів і дерматоонкологів не так давно. Наразі така можливість з'явилася і в Житомирі.

У медичному центрі «Оксфорд Медікал» проводиться запис пацієнтів на дерматоскопічне обстеження з метою виключення злоякісних пігментних новоутворень шкіри. Дерматоскопічне обстеження пігментних новоутворень у нашому центрі проводиться дерматоскопом «Firefly» виробництва США – лідера на ринку дерматоскопії. Консультації проводить лікар – дерматолог вищої категорії.

Кому в першу чергу необхідне проведення дерматоскопії?

Тим, хто в групі ризику по меланомі. Це перш за все люди:

  • з поганою спадковістю, чиї родичі хворіли на меланому;
  • зі світлим волоссям і світлою шкірою;
  • тим, у кого вже видалялися підозрілі родимки;
  • перед видаленням будь-якого шкірного утворення;
  • людям похилого віку (від 60 років);
  • людям, у кого на тілі більше 10 родимок або хоча б одна з родимок має розмір більше 6 мм.
  • якщо родимка збільшилася, ущільнилася, змінилася в кольорі, придбала нерівномірне забарвлення;
  • якщо в області родимки з'явилося запалення, тріщини, лущення, виразка, свербіж, поколювання.

Будь-яка з цих ознак може свідчити про переродження родимки у меланому, тому вимагає термінового дерматоскопічного дослідження і консультації лікаря.

Встигніть записатись на прийом лікаря-дерматолога, адже самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Телефон: (068) 055 22 55, (0412) 55 22 55; адреса: вул. Леха Качинського (Черняховсього), 4.

Статтю підготував лікар-дерматовенеролог вищої категорії Володимир Федорович Долібець

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі